Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Celebració del Dia Mundial de la Poesia

14 de març de 2017

Un any més, Vilafranca celebrarà el 21 de març amb un acte poètic a l’espai públic per commemorar el Dia Mundial de la Poesia.
La UNESCO va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, a Catalunya es celebra una gran festa de la paraula i les lletres. La Institució de les Lletres Catalanes fa la tria d'un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial.
A Vilafranca l’acció poètica consistirà en la lectura del poema lectura del poema La poesia de la poeta mallorquina Antònia Vicens que anirà a càrrec del Voluntariat per la Llengua del Consorci de Normalització Lingüística Penedès-Garraf. Com en d’altres edicions, el poema serà llegit en diferents llengües per cadascun dels voluntaris participants.
Tots seguit tindrà lloc el recital poètic i musical, No em tapis el sol a càrrec del poeta Amat Baró i el cantautor Xavier Baró.
El recital tindrà lloc a les 7 de la tarda, al pati de la Capella de Sant Joan, propiciant d’aquesta manera que sigui un acte obert al públic i que tothom que s’acosti a la Capella de Sant Joan pugui escoltar els poemes que s’hi recitaran al llarg d’un parell d’hores.
Amat Baró (Almalcelles, El Segrià, 1982). És poeta i  llicenciat en Filologia Hispànica i té publicats un parell de llibres de poemes: Abacadabra, poemes i cançons (Lleida, 2008) i On has deixat la falç (Lleida, 2013). L’any 2014, juntament amb Xavier Baró, poeta i músic respectivament editen el seu espectacle Catalunya i joglaria,amb textos de Llull, l’Abad Oliva, Verdaguer, Salvat Papasseit i Joan Brossa entre d’altres.
Xavier Baró i Simó (Almacelles, El Segrià, 1954) és un cantant i autor de terres de Ponent, conegut artísticament com a Xavier Baró.
Després d'uns inicis (1973) amb el grup de folk Camps de Cotó, forma part de grups de rock com Yerba, Tagomago, Primavera Negra o Los Tormentos, amb els quals s'expressa bàsicament en llengua castellana. A partir del 1992, abandona els grups i l'estètica rock i inicia una carrera en solitari, durant la qual publica dos discos en castellà.
L'any 1998, però, retroba les arrels i la llengua materna i enregistra el CD La cançó de l'udol, que aplega set temes propis, durs i turmentats, a més de versions de la cançó tradicional "La presó de Lleida" i del "Romanç d'en Vinaixa" escrit per Jaume Arnella, un dels seus referents bàsics, juntament amb Lou Reed i els poetes Arthur Rimbaud i Charles Baudelaire.[1]
Comença tocant rock i folk en diferents grups. L'any 1976, després de passar uns mesos al Marroc, s'instal•la a l'illa d'Eivissa, on compon cançons pel duo que forma amb Ramon Molins. S'anomenen Tagomago i fan música en la línia de grups com Tyrannosaurus Rex o The Incredible String Band. L'any 1983 viu a Madrid. Allà forma Primavera Negra, amb qui enregistra quatre singles i dos Lp's.
L'any 1992 publica Blues de las muescas, primer disc en solitari, en el qual ja mostra el camí que seguirà: música d'autor, poètica, experimental, d'arrel i psicodèlica.
L'any 1999 viu una temporada a Cadaqués, on escriu les cançons que formaran part del disc Deserts. El 2000 passa una temporada a Charleville (Ardenes, França), pàtria d'Arthur Rimbaud, on tradueix i musica una sèrie de poemes d'aquest poeta, que es publicaran en el disc Xavier Baró canta Arthur Rimbaud. El 2003 s'instal•la al Mas de Flors, a la Província de Castelló, on enregistra Cançons del temps de destrals, amb la primera formació de L'Art de Troba, que inclou Ramon Godes (guitarra elèctrica, llaüt, sintetitzador) i Alejandro Royo (contrabaix, percussió, vibràfon).
Amb la incorporació de l'organista Víctor Verdú, enregistra i publica Flors de joglaria (2006). L'estiu del 2008, en un rigorós horari nocturn que va de mitjanit a l'alba, enregistra Lluny del camí ral, el seu disc més experimental, on s'inclou el poema de Jacint Verdaguer, Vora la mar, i una versió de Pau Riba, Ora, Catalina.
El gener de 2011 publica La Màgica Olivera, un àlbum de cançons sobre el costat fosc i invocatiu de la cançó tradicional El 2010 publica el llibre Diari del Mas de Flors, un dietari poètic escrit durant l'enregistrament del disc Cançons del temps de destrals.
L’any 2015 va ser guardonat amb el Millor Disc Folk de la Música Catalana atorgat per la revista Enderrock pel seu disc Allau d’estrelles solitàries. El seu darrer disc és de l’any 2016 i porta per títol I una fada ho trasmuda.
Així doncs, la tarda del proper dimarts, la poètica musicada prendrà la paraula al bell mig de Vilafranca.
L’acte està organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i la Biblioteca Torras i Bages amb la col•laboració del Voluntariat per la Llengua del CNL Penedès-Garraf.