Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

M. Teresa Baltasar presenta “Entre vinyes”

M. Teresa Baltasar presenta “Entre vinyes”

13 de març de 2017

“Entre vinyes”, una exposició amb dotze grans llenços de M. Teresa Baltasar, es va inaugurar el divendres 17 de març a la Capella de Sant Joan.
Amb aquest títol la pintora M. Teresa Baltasar presenta,  a la capella de Sant Joan de Vilafranca, un conjunt de dotze llenços pintats a l’oli entre mitjans del 2015 i el 2017. Es tracta d’un conjunt de peces d’un format considerable, metre per metre les més petites i metre vuitanta per dos la més gran. Totes són paisatges, paisatges de vinya, vinya penedesenca. L’obra inèdita que presenta M. Teresa Baltasar és un transitar per un camí forjat per més de quaranta anys de lluita i brega amb els pinzells i on podrem comprovar que l’artista és capaç d’avançar i superar-se. Les vinyes que mostra M. Teresa Baltasar no són unes vinyes qualsevol, no en volen ser cap ni tampoc totes les vinyes a l’hora, no són l’arquetip de la vinya penedesenca, no només són vinyes concretes, només són vinyes reals, com reals són l’aire i la llum que les envolta i aquí rau la seva força, i aquí rau la seva transcendència, perquè van més enllà d’una tipologia i es materialitzen.  L’artista fa anys que conviu amb els ceps i amb les vinyes i hom diria que a força de conviure-hi n’ha arribat a captar l’ésser, l’essència de la planta, del lloc, del sòl, de la feina del viticultor, del temps i de la història... aquella mateixa essència que a vegades ens és grat de reconèixer en alguns vins fets amb semblant ofici, humilitat, honradesa i consciència. Pel que fa a la matèria, la Maria Teresa es mostra segura i contundent, combina la pinzellada fina, amb el pigment molt dissolt, quasi transparent que aprofita la mateixa preparació de la tela per donar profunditat als fons, amb pinzellades grosses i compactes que marquen els punts de llum. Vesteix els quadres a base de taques, quan convé hi aporta contrast, quan convé tot es fa pla i els ceps es confonen amb la terra que els acull; l’hora del dia, l’estació de l’any, la posició del sol, el tipus de conreu, el treball que s’hi ha fet o s’hi ha deixat de fer hi són presents a cada pinzellada. Perquè la Maria Teresa no s’ha perdut pintant fulles, ni branques recargolades i torturades pels elements, ni sarments embullats i escabellats, ni terrossos aspres i secs... Ha anat més enllà i ha aconseguit que ens puguem sentir com quan en un dia tranquil, un dia d’aquells en els que no sabem ben bé perquè, l’ànima i els ulls se’ns obren al món i decidim fer un passeig entre vinyes.
M. Teresa Baltasar. Neix el 1954. Viu a Llorenç del Penedès (Baix Penedès). Comença la seva carrera pictòrica entre els anys 1974-1975. El 1978 fa la seva primera exposició individual. Es forma el grup Set d’Art al Vendrell i n’és un dels membres fundadors. Dels anys 1982 a 1990, pinta al costat del mestre Josep Lluís Casañé i Puig. Durant els anys 1984 i 1985 és membre del Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona. El 1991 il•lustra  la portada del setmanari  El 3deVuit. El 1991 es llicencia en arts plàstiques per l’Escola Llotja de Barcelona. Surt al Catálogo Nacional de Arte CANART 95/96. El 1997 fa escultura a l’escola Massana de Barcelona. El 1998 figura al diccionari Ràfols. Simultàniament es dedica a l’ensenyament de dibuix i pintura .
M. Teresa Baltasar segueix una pràctica artística interdisciplinari. Treballa còmodament la pintura impressionista, captant els paisatges i marines del nostre entorn. Però, sobretot, el seu interès pictòric es basa en el tema de les vinyes, pintades des de diverses besants i durant totes les èpoques de l’any; com a títols representatius de les exposicions, té: quatre estacions de la vinya i una espinjolada a la vinya.  Aquest especial interès l’ha portat a ser una de les guanyadores del premi “ Grup Calides Terres del Penedès 2010”.
A través de l’altra disciplina busca la interpretació subjectiva i recopila, investiga i experimenta amb diversos materials, volums, formes i textures per arribar a crear unes obres més contemporànies.
La inauguració anirà a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, i la presentació de l’obra anirà a càrrec de la professora i crítica d’art, Montse Juvé.
Entre vinyes es podrà veure a la capella de Sant Joan fins al diumenge 16 d’abril en horari de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h.