Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilapensa, el primer Festival del Pensament

19 de març de 2018

Aquest matí s’ha presentat a VINSEUM la primera edició de Vilapensa, el primer festival del pensament, que es durà a terme a Vilafranca amb un total de 23 actes repartits entre el 18 i el 22 d’abril i sota l’organització de VINSEUM, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. La presentació ha anat a càrrec de Raimon Gusi, regidor de Cultura, Joan Tarrada, president de la junta de VINSEUM, Josep Montserrat, degà de la Facultat de Filosofia de la UB, i Jordi Sàbat, coordinador de Vilapensa.
Joan Tarrada ha explicat que aquest nou projecte que és Vilapensa “neix amb la voluntat de consolidar-se cap al futur i de tenir un pes específic en el calendari d’actes vilafranquí”. El president de VINSEUM ha reiterat que VINSEUM ha de ser una eina de promoció i creació culturals, “per això tenim les portes obertes a totes les formes d’expressió cultural i de reflexió”.
Per la seva banda, Jordi Sàbat agraïa a la Facultat de Filosofia de la UB la seva generositat per compartir l’experiència de Barcelona Pensa, que ja porta 4 edicions. “Vilapensa vol ser un espai on es convidi a pensar i reflexionar. Es vol omplir aquest buit d’una àgora de pensament i reflexió sobre l’actuació individual o col.lectiva en la nostra societat o comunitat. Serà un festival divulgatiu, transversal i obert a tota la població sense distincions”, ha afirmat Sàbat. En total s’han programat 23 actes oberts i gratuïts (11 conferències, 2 jornades monogràfiques, 2 presentacions de llibres, 2 espectacles de teatre, 2 concerts, un cinefòrum, una exposició fotogràfica, un audiovisual i un sopar obert) que tindran lloc en 11 espais diferents de la Vila. L’escepticisme serà el leitmotiv d’enguany. “L’escepticisme dona senyals d’expandir-se pels països occidentals, des de finals del segle passat amb la fallida de l’estat del benestar, una mirada escèptica que deriva en un desassossec i una apatia de l’individu i de la nostra societat”, ha afirmat el coordinador.
El degà Josep Montserrat ha posat èmfasi que la filosofia neix defensant la llibertat de pensament, paraula i obra i la Facultat de Filosofia de la UB està compromesa amb això i vol anar més enllà. “Així va néixer Barcelona Pensa com un repte impossible. En 2 anys vam mobilitzar 5.000 persones. Ara el repte el traslladem a Vilafranca. Volem que tothom es pugui sentir interpel•lat per algun d’aquests 23 actes”, ha afirmat Montserrat.
Per cloure, Raimon Gusi ha recordat la col•laboració encetada el 2015 amb la Facultat de Filosofia de la UB per organitzar el 4t Congrés Català de Filosofia arran de la Capitalitat Cultural i ha remarcat que Vilapensa neix per formar “esperit crític en un món de llibertat”. Gusi, que ha recordat els personatges influents a nivell de pensament que ha donat el Penedès al llarg de la història, ha destacat els ponents penedesencs a Vilapensa Jordi Llavina, Josep Maria Esquirol, Jaume Gramona i Joan Cuscó. “Són gent amb coses a dir. Volem que totes les edats, opinions i condicions se sentin interpel•lades i que sigui un èxit”, ha reblat.