Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Acte d'agenda

diumenge21febrer '21

Acte de cloenda de l’exposició Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar.

Dates i lloc: 

Diumenge 21 de febrer de 2021
Capella de Sant Joan

Horari: 

A les 12.00 h

Organització i contacte: 

Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca i VINSEUM

La Capella de Sant Joan acollirà aquest diumenge 21 de febrer la xerrada del periodista, escriptor i  professor Francesc Escribano en el marc de l’exposició Desenterrant el silenci.  Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar

Aquest  diumenge 21 de febrer a les 12 del migdia,  Francesc Escribano (Vilanova i la Geltrú, 1958), professor, escriptor i professor, oferirà, com a cloenda de l’exposició  Desenterrant el silenci. Antoni  Benaiges, el mestre que va prometre el mar una xerrada adreçada a totes aquelles persones que vulguin aprofundir en el grans temes de l’exposició: fosses comunes, mestres i segona República, memòria història, i concretament la commovedora història d’Antoni Benaiges (Mont-roig del Camp, 1903 – Villafranca Montes de Oca, Burgos, 1936).
 
En una escola rural republicana de principis dels anys ’30, un mestre innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres, una premsa escolar. Els quaderns publicats a l'impremta dels alumnes d'aquell perdut llogarret de Burgos viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba, i escoles de tot l’estat. El mestre en canvi acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil.
Setanta-cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’aquella utopia truncada per la dictadura és recuperada a peu d'una fossa comú, un fotògraf en serà el testimoni. Una bella història, tràgica i única, és recuperada al límit de l’oblit.

Descobrirem tota una vida dedicada a l’escola i als nens, de la mà dels seus antics alumnes i familiars que encara el recorden. Un mestre assassinat i la terrible repressió exercida contra el col·lectiu educador en aquell temps; i la vergonya de la fosses comuns que encara avui existeixen i que sembla que mai s’exhumaran.
A través de les 32 fotografies de Sergi Bernal aquest projecte expositiu no només intenta desenterrar la memòria de les foses comuns de la Guerra Civil sinó que també intenta tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i els seus alumnes que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal i com els va prometre després d’editar el quadern de “El mar”.

Per assistir a la xerrada cal inscriure’s prèviament a cultura@vilafranca.cat
L’accés és gratuït, però per tal de garantir totes les mesures sanitàries, l’aforament serà limitat.
Aquesta exposició forma part del programa Escola i República organitzat conjuntament amb VINSEUM. Podeu visitar "Quan la vida entra a l'escola. La Tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)" a la Capella del VINSEUM, fins el 21 de març. 


Accessibilitat