Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Acte d'agenda

dimarts10octubre '23

Cicle Patrimoni de Paper. Conferència "La terra pel qui la treballa”. L’evolució de la qüestió rabassaire al Penedès: de la fil·loxera a la Guerra Civil, Raimon Soler Becerro

Dates i lloc: 

Dimarts 10 d'octubre de 2023
Arxiu Comarcal

Horari: 

A les 19h.

Organització i contacte: 

Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès, Biblioteca Torras i Bages i Vinseum

Tercera edició d’un cicle organitzat a tres bandes que posa l’accent en la documentació patrimonial de Vilafranca i comarca. Aquesta activitat s’inclou en les Jornades Europees de Patrimoni 2023.

Un cop superada la fil·loxera, el conflicte va continuar obert. El 1922 es creà la Unió de Rabassaires, que va esdevenir una força social i política. Era un sindicat que agrupava aquest tipus de pagesos per tal de fer valdre els seus interessos i millorar la situació. Aquest sindicat va arribar a tenir un paper polític important i va fer que un dels seus fundadors, l’advocat Lluís Companys, arribés a ser president de la Generalitat. Amb la Generalitat republicana es va intentar donar solució al conflicte rabassaire i es va elaborar la Llei de Contractes de Conreu de 1934. La llei pretenia, entre altres aspectes, que els pagesos poguessin comprar les terres que treballaven.


Accessibilitat