Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Acte d'agenda

Exposició: “Centenari Lydia Espaleta Milà. Moda i costura al Penedès”

Dates i lloc: 

Del 6 al 29 de març de 2020
Capella de Sant Joan

Horari: 

De dimarts a dissabtes de 17 a 20 hores i diumenges i festius de 12 a 14 i de 18 a 20 h

Organització i contacte: 

Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca

Amb aquesta exposició, que coincideix amb el centenari del naixement de Lydia Espeleta es vol donar una visió global de l'evolució de la moda al Penedès. Així com de l’ofici de modista i de la forma de treballar des dels anys 40 als 80 dels segle passat. Una feina que, després de la guerra civil, va permetre a moltes dones emancipar-se i mantenir-se econòmicament.


Lydia Espeleta Milà (Vilafranca, 1920-1997). L’any 1940 va inciar-se en el món de la costura com a aprenent de modista a Barcelona, al taller de la vilafranquina Assumpció Roig. L’any 1942 va obrir el seu propi taller a Vilafranca. Un any després s’incorpora la seva germana Maria. La Lydia feia de dissenyadora, de patronista, emprovava els vestits i comprava les teles. La Maria portava el taller i s’encarregava de la confecció de totes les peces. Al 1950, juntament amb l'Assumpta Trens (coreografia) i el Manel Baró (escenografia), va fer els dissenys dels vestuaris del Follis TEC. A partir d’aquesta època va participar en el disseny del vestuari de molts dels seus ballets. Els anys 70, va començar a exportar vestits seriats a Mèxic, gràcies a una amiga, la Rosa Mateu, que havia anat a viure allà. Més tard, també va treballar per la mexicana i cunyada del general Lazaro Cardenas, Coty Solorzano. El 1978 va tancar el taller, havia arribat de ple la confecció industrial amb qui no va poder competir, encara que va seguir cosint per algunes de les seves clientes fins anys més tard.