Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Acte d'agenda

Una imatge no val més que 100.00 vides, de l’estudiant de batxillerat Noa Reviejo Sáez

Dates i lloc: 

Del 25 de novembre de 2022 al 13 de gener de 2023
Sala dPAS de l'Escorxador

Horari: 

Els horaris de visita de la Sala dPAS són de dilluns a dimecres de 17 a 20h i els dissabtes de 10 a 13h.

Organització i contacte: 

Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca

Amb el subtítol, Estudi de les fotografies recuperades pels presoners espanyols al camp de concentració de Mauthausen (1940-1945), Noa Reviejo Sáez presenta el seu Treball de Recerca de Batxillerat a la Sala dPAS.

Aquest projecte neix inicialment per la curiositat de la seva autora de voler saber-ne més sobre un tret poc conegut de la nostra història contemporània, però que resulta ser fonamental en la culminació de la guerra més cruenta de la història de la humanitat. D’aquesta manera, el projecte acaba adquirint un propòsit diferent de l’interès personal. El que finalment es busca és la divulgació i la preservació de la memòria històrica, reconeixent la rellevància dels trets i conscienciant sobre els perills que poden tenir certes ideologies radicals i així intentar aturar-les. També, es vol retre homenatge a les víctimes del sistema nazi i, en especial, reconèixer el sacrifici de tots aquells que van aconseguir extreure les fotografies del camp, tot i jugar-s’hi la vida.

 

L’exposició és una petita mostra de fotografies que van ser sostretes del camp de concentració de Mauthausen, de manera clandestina, per espanyols excombatents republicans en la Guerra Civil fets presoners al camp. En aquesta acció, cal destacar el paper de dos fotògrafs catalans que treballaven al servei d’identificació: Francesc Boix i Antonio García. Fonamentalment, les imatges mostren la realitat dels camps de concentració del règim nazi durant la Segona Guerra Mundial. D’aquesta manera, són testimonis únics i totalment objectius sobre la barbàrie del sistema concentracionari, que en alguns casos, van ser utilitzats als reconeguts judicis de Nuremberg i Dachau l’any 1946, permetent així la condemna dels principals responsables