Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Actes Festius

Aplec de l'Ermita de Sant Pau^

El darrer diumenge de gener es celebra l'Aplec de l'Ermita de Sant Pau. Es tracta d'una jornada festiva a la muntanya i també l'única oportunitat anual per visitar la cova de l’ermita. La jornada s'inicia amb un repic de campanes i la celebració d’una missa. En acabar, hi ha una actuació de danses populars i un vermut per a tots els assistents. L'Aplec està organitzat pels Administradors de l'Ermita de Sant Pau.
 
Contactar amb els Administradors de l'Aplec de Sant Pau:
Adreça: Plaça de la Constitució, 40 
Tel. 93 890 22 71 / 93 892 03 01

Dia del Geganter^

Des de l'any 2003 la colla de Geganters de Vilafranca organitza cada Diumenge de Rams, el Dia del Geganter amb l’objectiu que la ciutat pugui gaudir dels seus gegants, Ferragut i Elisenda, més enllà de les dues cites oficials de Corpus i de Festa Major.

A banda dels Gegants Petits de Vilafranca, el Jordi i la Montserrat, es convida a una parella de gegants centenaris i/o històrics d’arreu de Catalunya.

Dia del Graller^

Des de l'any 1994, Vilafranca es converteix durant un cap de setmana del més d’abril en la capital de la gralla amb la celebració del Dia del Graller, un punt de trobada i de referència obligat de les principals agrupacions de grallers de Catalunya.

Organitzat per la Coordinadora de Grallers de Vilafranca, el Dia del Graller inclou activitats de tota mena al voltant de la gralla: tallers, conferències, exposicions, mostres de folklore tradicional, homenatges a antics grallers, cercaviles, concerts, balls, una fira de luthiers, etc. 

Diabòlic^

Des de l’any 2008, el Ball de Diables de Vilafranca organitza cada 30 d’abril (vigília del Dia del Treballador) el Diabòlic, un acte que pretén fer difusió a la vila dels diferents elements culturals del món del foc dels Països Catalans, convidant dues colles de diables i una bèstia de foc d’arreu del territori.

La cercavila de foc surt del centre de la ciutat i es dirigeix cada any cap a un barri diferent de Vilafranca.

Diada Castellera de les Fires de Maig^

El diumenge de les Fires de Maig es celebra la Diada Castellera de les Fires de Maig amb l'actuació de les colles castelleres locals: Castellers de VilafrancaXicots de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Vilafranca

Vigília de Corpus^

Des de l'any 1981 la colla Geganters de Vilafranca participa i organitza la Diada de la vigília de Corpus. Els Administradors de l’any 1980 van decidir fer vestits nous pels Gegants amb el superàvit de la festa i es va plantejar que el Ferragut i l’Elisenda estrenessin la nova indumentària en una data tan assenyalada com la Vigília de Corpus.

Des de llavors, els Gegants, acompanyats de Nans i Capgrossos surten en cercavila pels carrers del centre de Vilafranca acabant a la plaça de la vila amb una xocolatada popular i un petit obsequi per a tots els assistents.

Màrtirs Street^

L'any 2008 els Amics i Veïns de la Plaça de la Vall del Castell van recuperar la Festa de Màrtirs Sreet que es celebra el darrer cap de setmana de juliol o el primer d’agost. Es tracta d’una festa de carrer amb activitats per a tots els públics i una històrica diada castellera en la que no acostumen a faltar algunes de les colles punteres del món casteller. 

Contactar amb Amics i Veïns de la plaça Vall del Castell:
Adreça: Plaça Vall del Castell, 22 
Tel. 93 892 00 98 / 659 459 625 
 [email protected]

Diada de la Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca^

La Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca, fundada l’any 2010, celebra la diada de la colla el 12 d'octubre. Per aquest motiu organitzen una diada castellera a la Plaça de la Vila en la que hi participen, a banda de la colla amfitriona, tres colles convidades. 

Diada de la Mare de Déu del Roser – Diada dels Xicots de Vilafranca^

Fundada l'11 de setembre de 1982, la Colla de Castellers Xicots de Vilafranca celebra entorn la festivitat del dia del Roser la seva pròpia diada que habitualment es celebra el darrer diumenge d’octubre.

A banda de la colla amfitriona, hi actuen dues colles convidades.

Diada de Tots Sants - Diada dels Castellers de Vilafranca^

Els Castellers de Vilafranca van néixer l'any 1948. Celebren la seva diada l'1 de novembre, dia de Tots Sants i tanquen la temporada.

A banda de la colla amfitriona, participen a la diada tres colles convidades.  

Aniversari dels Falcons de Vilafranca^

La colla de Falcons de Vilafranca, fundada l'any 1959, celebra el mes de desembre aprofitant les dates del pont de la Puríssima les festes del seu aniversari. Aquesta celebració compta amb actes tan singulars com un rally per equips amb proves molt divertides, així com d'altres actes molt més tradicionals com el pregó i la cercavila prèvia a l'actuació d'aniversari, que sempre es fa al local del Casal Societat La Principal situat a la rambla de Nostra Senyora. 

Accessibilitat