Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Anna Maria de Saavedra i Macià (1905 - 2001)

Anna Maria de Saavedra i Macià (Vilafranca 1905-Barcelona 2001), una de les intel·lectuals més importants que ha donat el Penedès.

Poeta, traductora i professora. Filla de Román de Saavedra i de Almenara i de Maria del Pilar de Macià i de Mir, pubilla de la Casa de Macià. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona.

Entre el 1932 i el 1939 ensenyà català i llatí a l’Institut Escola de la Generalitat de Catalunya. Després de publicar poemes esparsos al Penedès, la vocació poètica li arribà el 4 d'abril de 1924 quan El Dia, de Terrassa, li publicà nou poemes, amb una elogiosa introducció. Aquests pomes després es reproduïren a La Veu de Catalunya.

És autora d’una obra poètica publicada en diverses revistes, com La Mainada, L'Amic de les Arts, Bella Terra, La Publicitat, La Revista i Hèlix, i aplegada el 2001 a Obra poètica (1919-
1929).

Als anys trenta es lliurà quasi exclusivament a l'ensenyament i a la traducció. Entre el 1927 i el 1932 va traduir al català i va prologar per a la Fundació Bernat Metge, amb Adela M.
Trepat, les Heroides i les Metamorfosis d'Ovidi. Seguint els criteris de la Fundació Bernat Metge, traslladà en prosa aquestes obres poètiques. Durant la postguerra, publicà articles sobre Roís de Corella i traduí al castellà Historia de la literatura griega (1954), de Quintino Cataudella, una Introducción a Ramón Llull (1960) i, amb Francisco de P. Samaranch, una Antología de Ramón Llull (1961), prologada per Miquel Batllori. Amb Batllori, també edità Autobiografía y Libro del amigo y del amado (1987). A primers d’agost de 2000, Anna Maria de Saavedra, als 95 anys, va fer donació a la Biblioteca de Catalunya de vint-i-dos manuscrits de poemes seus.

Aquella gràcia. Jornada d’homenatge a Anna Maria de Saavedra
14 de maig de 2016

  • Josep Colomé Ferrer, historiador i professor a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB.
  • Joan Cuscó Clarasó, professor d’estètica a la UB.
  • Pilar Garcia Sedas, llicenciada en Filosofia i Lletres i en Filologia Catalana. Crítica literària i historiadora de l’art.
  • Neus Real Mercadal, membre del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de UAB.
  • Victòria Alsina Keith, filòloga, traductora i professora del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF.
  • Vinyet Panyella Balcells, bibliotecària, escriptora i directora dels Museus de Sitges.

Programa de la Jornada dedicada a Anna Maria de Saavedra (pdf).


Notícies

El cicle “Paraules al Claustre i +” s’obre amb una jornada dedicada a la poetessa, professora i traductora vilafranquina Anna Maria de Saavedra (02 de maig de 2016)
Presentació de la publicació de les ponències de la jornada dedicada l’any passat a Anna Maria de Saavedra (19 d'abril de 2017)