Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Dolors Piera Llobera (1910 - 2001)

Si bé no es tracta d’una persona nascuda a Vilafranca, sí que els seu breu pas per la nostra ciutat i l’empremta que va deixar-hi són prou rellevants perquè s’organitzi una jornada dedicada a Dolors Piera i difondre el llegat pedagògic i de compromís polítics d’aquesta mestra nascuda a Puigverd d’Agramunt (Lleida) l’any 1910. Un pas que va portar al Penedès les idees de Célestin Freient a les escoles, alhora que s’implicava en el treball del grup català de la FETE (Federación Española de Trabajadores de la Enseñanza). També, com a membre del Partit Socialista Unificat de Catalunya (1936), va ocupar responsabilitats en la seva Comissió de dones, va ser secretària de la Unió de dones de Catalunya i, des del 1937, com a consellera municipal de l’Ajuntament de Barcelona, va desplegar una intensa activitat per poder atendre les necessitats més urgents de la població refugiada i, en especial, dels nens i nenes arribats a la ciutat. Va mantenir el compromís de solidaritat amb Catalunya, des del seu primer exili a França i, més endavant, a Santiago de Xile, fins a la seva mort l’any 2001.

Els ideals i desencisos d’una generació d’homes i dones que van pretendre la transformació de la societat mitjançant l’escola i l’acció col·lectiva i una societat en la qual les dones van despuntar en diversos àmbits professionals i institucionals seran els eixos vertebradors d’aquesta jornada d’homenatge i divulgació de la figura de Dolors Piera i és amb aquest esperit que s’ha convidat cinc ponents per apropar-nos la personalitat d’aquesta dona que, l’atzar va vincular per sempre el seu nom a Vilafranca.

Jornada Dolors Piera
15 de maig de 2021 (prevista pel maig de 2020 i posposada per la pandèmia)

  • Dr. Francesc Imbernón. Catedràtic de Didàctica i Organització Educativa de la Universitat de Barcelona.
  • Cèlia Cañellas, doctora en Història, catedràtica d'institut jubilada.
  • Rosa Toran, doctora en Història, catedràtica d'institut jubilada.
  • Albert Taulé, arxiver, comissari de l’exposició Quan la vida entra a l’escola.
  • Ramon Arnabat Mata. Professor de la Universitat Rovira i Virgili i investigador del grup de recerca ISOCA i de l'Institut d'Estudis Penedesencs.

Programa de la Jornada Dolors Piera (pdf)


Notícies

El cicle Paraules als claustres s’enceta amb una jornada dedicada a la mestra, política i sindicalista Dolors Piera (4 de maig de 2021)
Dissabte se celebra la jornada “Dolors Piera. Ideals i desencisos d’una mestra republicana” al claustre de Sant Francesc (10 de maig de 2021)