Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Maria Dolors Calvet (1907 - 1988)

Maria Dolors Calvet

Nascuda el 19 d’abril de 1907 a Vilafranca en el si d’una família dedicada a la música i al docència, Maria Dolors Calvet inicia els seus estudis musicals amb la seva mare l’any 1911 i partir del 1920, treballant a l’Acadèmia Prats-Calvet completa la seva formació a l’Acadèmia Ardèvol de Barcelona.

Posteriorment esdevé professora de l’Agrupació Cultura de la Dona al Casal de Vilafranca. Al costat  de la tasca docent desenvolupa una important activitat com a concertista i actua al Palau de la Música Catalana, a la Sala Mozart o al Teatre Goya de Barcelona. També, des de ben aviat, comença a escriure música. D’una banda un conjunt de cançons i d’obres per als seus alumnes; d’altra, una sèrie de lied en català; també algunes sardanes (per piano i per a cobla) i, finalment, algunes obres per a piano.

Com que des de ben jove va sentir la necessitat d’expressar-se, a banda de la creació de peces musicals, també va escriure i publicar poesia i contes. Tota la seva creació artística queda interrompuda amb la Guerra Civil. Morí a Madrid el 6 d’agost de l’any 1988.

Maria Dolors Calvet. La mesura i el compàs d’una artista
11 de maig de 2019

Ponències a càrrec de:

  • Joan Cuscó i Clarasó, doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona.
  • Montse Rios. Pianista, ha estat professora al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Professional de Música de Tarragona.
  • Teresa Costa-Gramunt, escriptora.
  • Maria Teresa Garrigosa, professora de cant a l’Escola de Música de Cambrils i al Conservatori Municipal de Música de Vila-seca.
  • Amaya Álvarez Herrera, llicenciada en filologia anglesa i directora de l’acadèmia Newland Idiomas.

Notícies

El cicle Paraules al Claustre i + s’obre amb una jornada dedicada a la figura de M.Dolors Calvet (2 de maig de 2019)
Jornada sobre Maria Dolors Calvet dissabte al claustre de Sant Francesc (7 de maig 2019)