Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Mossèn Trens (1892-1976)

Manuel Trens Ribas (Vilafranca del Penedès, 1892- Barcelona, 1976), va ser sacerdot, historiador de l’art, escriptor i un dels intel·lectuals i activistes culturals més importants que ha donat el Penedès. Va ser director del Museu Diocesà de Barcelona i consiliari del Cercle Artístic de Sant Lluc.

Va col·laborar en l’organització de l’Exposició d’Art del Penedès celebrada l’any 1926. El 1929 va participar en la revista d’avantguarda Hèlix i es va convertir en el primer traductor de la novel·la Ulisses de James Joyce al català. L’any 1939 va fundar i dirigir la revista Ars Sacra.

Resident a Barcelona, en el període anterior al 1936 va ser col·laborador habitual de la premsa catalanista com ara La veu de Catalunya, La Publicitat i El Matí. Entre els llibres destacats cal mencionar Sant Francesc d’Assis i l’art contemporani (1926), La peinture gothique jusqu’à Ferrer Bassa (1933), Les peintures de Ferrer Basssa (1936), María. Iconografía de la Virgen en el arte español (1952) i Vilafranca, senyora vila (1964).

El 1976 va fer donació de la seva preciosa col·lecció particular d'art al llavors Museu de Vilafranca, que l'exposava en una sala monogràfica. Una de les peces, la talla romànica pirinenca de l'evangelista Joan, ha estat restaurada i s'exhibeix actualment al MNAC.

Encara avui, l’any 2015 en què Vilafranca celebra la capitalitat de la Cultura Catalana, la figura de Mossèn Trens és vigent pel que fa al seu llegat cultural com a orientador i fundador de la Vilafranca cultural que avui dia tenim.

Jornada Mossèn Trens, un llegat cultural que perdura Jornada
16 de maig de 2015

Ponents convidats:

  • Joan Solé Bordes, historiador.
  • Ana González Batiste-Alentorn, filòsofa, matemàtica i estudiosa de l’obra de Juan Gris.
  • Josep Maria Martí i Bonet, director del Museu Diocesà de Barcelona.
  • Sílvia Coll-Vinent, Facultat de Filosofia URL.
  • Fonxo Blanc, professor jubilat de Llengua i literatura catalanes.
  • Rosa Regàs, escriptora.

Programa de la jornada dedicada a Mossèn Trens (pdf)


Notícies

Una jornada d’estudi sobre la figura de Mossèn Trens obre el cicle “Paraules al Claustre i +”  (05 de maig de 2015)

Accessibilitat