Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Pere Bohigas i Balaguer (1901 - 2003)

Pere Bohigas i Balaguer (Vilafranca del Penedès, 20 de febrer de 1901 — Barcelona, 27 de febrer de 2003).

Doctor en lletres (1924), professor de paleografia de la Universitat de Barcelona fins el 1939, del Cos d’Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs a partir del 1941, fou conservador de la secció de manuscrits i reserva de la Biblioteca de Catalunya i professor a l’Escola de Bibliotecàries de Barcelona.

Col·laborà en l’aplec de materials per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i publicà un repertori de manuscrits ( Sobre manuscrits i biblioteques , 1985) conservats tant als Països Catalans com a l’estranger. És autor de La ilustración y la decoración del libro en Cataluña (3 volums 1960-67, a part una sèrie d’articles complementaris).

Membre de l’Acadèmia de Bones Lletres i del Comitè Internacional de Paleografia i president de la Secció Filològica de l’IEC, publicà nombrosos estudis i texts de literatura catalana, sobretot medieval (edicions d’Ausiàs Marc i dels Tractats de cavalleria en la col·lecció “Els Nostres Clàssics”, articles sobre Ramon Llull, Francesc Eiximenis, la matèria de Bretanya i la Bíblia a Catalunya), i de literatura castellana (especialment sobre La Celestina i l’edició del Baladro del Sabio Merlín , a més de la tesi doctoral sobre els texts hispànics de la Demanda del Sant Graal ).

Dirigí la Biblioteca Catalana d’Obres Antigues, on edità uns Miracles de la Verge Maria (1956), que ell mateix estudià des del punt de vista lingüístic al VII Congrés Internacional de Lingüística Romànica de Barcelona (1953). Una àmplia selecció dels seus articles foren publicats a Aportació a l’estudi de la literatura catalana (1982).

Jornada Pere Bohigas i Balaguer
12 de maig de 2018

  • Joan Solé Bordes. Professor de llengua i literatura, estudiós de la història vilafranquina i penedesenca contemporània.
  • Joana Escobedo. Doctora en Filologia Catalana i llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, i diplomada en Biblioteconomia i Documentació.
  • Lola Badia. Professora de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres.
  • Jan Grau. Expert en cultura popular.
  • Núria Fullà Bohigas. Bibliotecària a la Biblioteca de Catalunya. Responsable del Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya.

Programa de la Jornada Pere Bohigas i Balaguer (pdf)


Notícies

Pere Bohigas: saviesa, erudició i mestratge (25 de abril de 2018)