Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Fèlix Janer (1781 - 1865)

Metge, catedràtic, acadèmic, divulgador científic i polític. Fou un destacat prohom de la societat catalana de principis del segle XIX.

Guadalajara, 2 de desembre de 1865). Fill de Miquel Janer i Pausas i de d’Antònia Bertran i Anglada.

Metge, catedràtic, acadèmic, divulgador científic i polític. Fou un destacat prohom de la societat catalana de principis del segle XIX. Deixeble i amic de l’eminent metge Francesc Salvà i Campillo (1751-1828). Els seus serveis com a metge i ciutadà durant la Guerra del Francès a Vilafranca li valgueren el nomenament de Regidor perpetu de l’Ajuntament de Vilafranca. Fou el primer degà de la Facultat de Medecina de Barcelona. Actualment, el Dr. Janer encara és recordat a nivell mundial en congressos mèdics d’ètica mèdica per la seva aportació al naixement de la deontologia mèdica i a l’ensenyament d’aquesta disciplina durant moltes generacions d’estudiants de medecina. Fèlix Janer va ser un dels un dels introductors de l’homeopatia a Catalunya tenint un paper destacat en la seva difusió.

L’excel·lència de la seva moral humana la va trobar a través de l’ensenyament de la ciència del curar. Des de l’any 1866 les seves despulles es troben al cementiri de Vilafranca del Penedès. En aquesta jornada oferirem una visió polièdrica del Dr. Fèlix Janer de la mà d’experts i coneixedors del seu llegat. Una aproximació completa a un home que amb unes bases científiques i humanistes excel·lents, va posar el coneixement de l’ésser humà i el seu benestar com a objectiu i centre del seu interès vital.

Jornada Fèlix Janer Bertran 
Conèixer i practicar la cura des de la ciència i l’humanisme
21 de maig de 2022

  • Visca la Pepa! El Trienni Liberal (1820-1823) a càrrec de Ramon Arnabat Mata, Professor d’història contemporània de la URV i President de l’IEP.
  • El Dr. Fèlix Janer i la Deontologia Mèdica. A càrrec del Dr. Josep Terés, Doctor en Medicina. President de la Comissió de Deontologia del CoMB
  • Docència, acadèmia i obra a càrrec de Josep Maria Ustrell, Professor i vicedegà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, de la Universitat de Barcelona. Membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
  • Paral·lelismes: el Dr. Fèlix Janer i la Homeopatia al segle XXI a càrrec de Dr. Joan Vidal-Jové, Cirurgià Oncòleg i Homeòpata. Acadèmia Medico Homeopàtica de Barcelona. European Committee of Homeopathy.
  • El meu amic el Dr. Fèlix Janer i Bertran. A càrrec de Jaume Baltà Moner, Biòleg, Documentalista, Assessor Fiscal, Professor, Divulgador científic.

Programa de la Jornada (pdf)