Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Seguint el rastre del tió

Pistes a les pinyesUn itinerari per descobrir en família la muntanya de Sant Pau. Seguiu el rastre de les pinyes que ha deixat l’esquirol Oriol per descobrir els tions i els seus secrets!

Els tions són molt silenciosos, però els esquirols també! Eriçons, ratolins, mussaranyes i altres animals que viuen al bosc, poden veure les els tions sense que se n’adonin… i en saben moltes coses.

Calendari:  Del 2/12 al 7/01
Lloc: Muntanya de Sant Pau

Inici del recorregut:
Des de la cruïlla del camí de Pacs amb el c/Balcó de les Clotes
Coordenades: 41.35022, 1.69585
Des de l'aparcament dels Lledoners, a la muntanya de Sant Jaume
Coordenades: 41.36218, 1.68625

Plànol
Amplia el mapa

Trobeu els secrets que desvetlla l'esquirol Oriol, marcats en aquest plànol. 

1. L’Alzina de Sant Pau

 

 

Molts tions han sortit de la branca d’una alzina que trobareu al caminet que puja des del coll fins al mirador.
És una alzina molt especial, perquè s’aferra al marge amb les rels des de fa molts anys. Si mireu ben amunt, veureu alguna branca seca que ben aviat serà un tió… Les rels han quedat descarnades i fan com un pont. Hi podeu passar per sota?

Alguns tions també han sortit de branques seques de pins. Sabeu distingir aquests dos arbres? Fixeu-vos bé en les fulles!

2. Verd nadalenc

 

 

Els tions estimen molt la natura, i volen que respectem el bosc. Per Nadal, no aneu al bosc a collir molsa ni altres plantes! Podeu fer el pessebre amb fulles seques, pedres, sorra… els arbres de nadal i altres plantes, els podeu comprar a les floristeries i a les fires de Nadal.
Els tions també han guarnit un espai amb verd nadalenc. El trobeu? Això sí, tot són plantes que s’han cultivat en vivers especialitzats.
Sabríeu dibuixar el boix grèvol? El boix grèvol és un arbust protegit, que a casa nostra es troba en perill d’extinció.

3. Desperteu els tions adormits
 

Aquí a la muntanya de Sant Pau, els tions hi estan molt i molt bé. Mengen glans del bosc, juguen amb les pinyes i fulles dels arbres, beuen aigua de la font… però, sabeu què? De vegades ha passat que alguns tions s’adormen i costa molt de despertar-los.

Si trobeu una campana, repiqueu-la ben fort, i així despertareu a algun tió que potser s’ha quedat adormit a la muntanya…

 41.359029, 1.682632

4. Brossa a la muntanya

Des dels seus amagatalls, als tions els encanta veure la gent com passeja… Això sí; hi ha una cosa que no els agrada gens ni mica: que la gent llenci brossa per boscos i camins.

Aquest any s’han fet un fart de recollir llaunes, papers, mascaretes… Voleu veure tota la brossa que han recollit? Els ajudareu?

41.359202, 1.682982

5. El cau dels tions

 

 

A la muntanya de Sant Pau, hi ha un cau força inaccessible on, quan fa mal temps, els tions s’hi aixopluguen.
Hi ha un forat que dóna accés a una galeria de 15 metres!!

Arribar-hi és complicat, cal emparrar-se per la roca, però si us hi fixeu bé, també es pot veure des del camí estant. L’heu trobat?

 

 

6. Reunió de tions

Abans de començar el camí cap a les cases, els tions es reuneixen en un punt on poden veure bé Vilafranca i buscar el millor camí per arribar a les llars.
Voleu veure on és? Seguiu el mapa!

41.356799, 1.682119

Feu les activitats relacionades, que trobareu en aquest enllaç (pdf), i passeu a recollir l’obsequi que ha deixat per vosaltres l’Oriol, l’esquirol, a l’Oficina de Turisme!
*Porteu el full d’activitats o ensenyeu una fotografia que us hagueu fet durant el recorregut.

Accessibilitat