Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

5a edició del Concurs de lectura "Puja al tren!" a les biblioteques de l’Alt Penedès i el Garraf

16 de novembre de 2020

Les biblioteques de l’Alt Penedès i el Garraf engeguen per cinquè any consecutiu el concurs de lectura Puja al tren! A causa del gran èxit de participació de les darreres edicions, les biblioteques públiques de les dues comarques tornen a omplir les seves sales de llibres-estació que formen les línies lectores que més entusiasmen els joves: terror, humor, experiències, aventures i clàssics.

El concurs sorgeix l’any 2016 del grup de treball PEGAinfantil (Penedès – Garraf), format per tots els responsables de les sales infantils de les 11 biblioteques municipals de les dues comarques: Armand Cardona Torrandell i Joan Oliva i Milà, de Vilanova i la Geltrú; Josep Pla i Manuel de Pedrolo, de Sant Pere de Ribes; Josep Roig i Raventós i Santiago Rusiñol, de Sitges; Torras i Bages, de Vilafranca del Penedès; la Biblioteca de Santa Margarida i els Monjos; Ramon Bosch de Noya, de Sant Sadurní d’Anoia; Maria Àngels Torrents, de Sant Pere de Riudebitlles, la biblioteca Jaume Vila i Pascual, de Gelida i els dos bibliobusos que donen servei, el Montau i El Castellot. I el 2018, s’hi adhereix la biblioteca Joan Sardà i Lloret, de Sant Quintí de Mediona.

El grup de treball neix l’any 2013 amb l’objectiu de crear materials de producció pròpia que facilitin la realització d’activitats adreçades al públic infantil per tal de fomentar la lectura i, alhora, treballar de forma conjunta tot compartint recursos.

El concurs, destinat als nois i noies d’entre 9 i 13 anys, vol fomentar actituds positives a l’entorn de la lectura en la franja d’edat on les biblioteques detecten que davallen els hàbits lectors. El joc lector començarà al mes de desembre i finalitzarà al maig del 2021. Cada participant rebrà un mapa literari que l’acompanyarà al llarg de tot el període esmentat. En aquest mapa trobarà 5 línies de tren que els portarà a un viatge diferent en funció de la temàtica escollida: humor, aventures, experiències, terror i clàssics. Cada línia tindrà diverses parades i cada parada proposarà el títol d’un llibre. El personal bibliotecari ha elaborat una tria molt acurada de les lectures per tal que siguin  engrescadores per al públic a qui van dirigides.

Els participants només hauran de seleccionar la lectura que més els agradi, agafar el llibre en préstec a la seva biblioteca referent i gaudir de la seva lectura. Un cop llegits un mínim de tres llibres del mapa, i demostrada la seva lectura a partir de les preguntes formulades pels bibliotecaris, els concursants rebran un diploma viatger i entraran en el sorteig d’un premi literari.

Aquest any, les biblioteques participants accepten el repte de tirar endavant el concurs Puja al Tren, tot i la situació que estem vivint amb la Covid 19 i les limitacions que això suposa, ja que actualment tenen les sales infantils tancades i el contacte amb les escoles més limitat, la qual cosa dificulta fer-ne difusió. Tot i aquests inconvenient, no es vol deixar de promoure la lectura en aquesta franja d’edat i aposten per tirar el projecte endavant, amb la voluntat d’anar adaptant-se segons les situacions aniran sorgint en aquest curs 2020-2021.

Accessibilitat