Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Actes a Vilafranca amb motiu del Dia Internacional per a l’Alliberament LGBTI+

22 de juny de 2023

El dia 28 de juny es commemora el Dia Internacional per a l’Alliberament LGBTI+, dedicat a totes les persones del col·lectiu LGTBI+ que van liderar la revolta de Stonewall l’any 1969 on es va desencadenar l’activisme contra la discriminació, fartes de la repressió policial i de l’exclusió social que patien per formar part del col·lectiu LGTBI+. També al 1977 les dones trans van posar el seu cos davant la policia durant la primera manifestació LGBTI+ que va tenir lloc a Barcelona, en protesta per una llei franquista que criminalitzava el col·lectiu.

El 28J s’ha convertit en un dia de reivindicació del dret de les persones a ser lliures de viure la seva identitat amb plenitud, sense haver de patir desigualtats, discriminacions o violències per raó d’orientació, identitat o expressió de gènere.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, s’aposta pel desplegament i impuls de polítiques públiques que afavoreixen els drets i la visibilitat del col·lectiu LGTBIQ+. Per commemorar la diada tindran lloc un seguit d’actes oberts a tothom.

Dimecres 28 de juny, a les 19h, a la plaça de la Vila, es representarà l’obra de teatre d’improvisació Improderadas Club interpretada per la companyia Improderadas. És una obra de teatre que utilitza la tècnica d’improvisació per connectar i interactuar amb el públic a través de l’humor  descarat i amb respecte, tractant temes relacionats amb la diversitat, la igualtat, el gènere i la integració. Fent passar una estona dinàmica i divertida per tal de contribuir a ”de-construir-nos”.

Dijous 29 de juny, a les 20.15h, a la Sala Zazie, es projectarà la pel·lícula La amiga de mi amiga, dirigida per Zaida Carmona, una comèdia que tracta diferents històries d’amor interrelacionades amb protagonistes lesbianes.

Finalment, dissabte 1 de juliol, a les 12h, al Claustre de Sant Francesc, tindrà lloc l’obra de teatre familiar Blauró de la Boia Teatre i interpretada per Clara Algaba. L’obra de teatre parla d’un poble anomenat Blauró on només existeixen dos colors. Aquesta obra de teatre parla sobre la identitat de ser qui vulguis ser mitjançant els colors. A través de les titelles fetes artesanalment es posa la mirada en el gènere i la identitat pròpia (ser lliure de qui vulguis ser). Fomenta la llibertat d’expressió, el respecte i evitar la por a mostrar-se. A través dels colors, conviden a eliminar etiquetes i discriminacions. Es tracten temes relacionat amb el “bullying”, el racisme i el gènere. L’espectacle va adreçat a famílies amb infants de 3 a 10 anys.