Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

“Dones invisibles?” a la capella de Sant Joan

07 de octubre de 2020

El passat dijous 15 d’octubre, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Rural, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i l’Arxiu Municipal de Vilafranca, van presentar l’exposició “Dones invisibles?” que tracta del paper de les dones al món rural de la Catalunya de principis del segle XX.

L’exposició es podrà visitar a la Capella de Sant Joan fins al 8 de novembre. Està formada per 27 fotografies que recullen diferents aspectes del món de les dones al llarg del segle XIX i el primer terç del segle XX.

Mitjançant un recorregut per les imatges, des de la infantesa fins a la vellesa, el visitant s’endinsarà en les tasques que desenvolupaven en la societat agrària catalana, en el tipus de família, en els espais on es relacionaven i en les feines i responsabilitats que tenien les dones, en funció de les diferències socials existents. Malgrat la discriminació que patien, jugaven un paper determinant en les relacions de la comunitat pagesa i també en la transmissió de la cultura popular, en la vida econòmica i també en la força creixent dels moviments socials.

En el marc de l’exposició, dijous 29 d’octubre es presentarà el llibre Dones invisibles? Visió de les dones a la Catalunya rural del s. XIX i principis del XX, on es recullen fotografies de l’època acompanyades d’una selecció de textos que reforcen el discurs expositiu i aprofundeix en els diversos apartats.

Inauguració i presentació del llibre

L’acte inaugural i la presentació de l’exposició va tenir lloc el dijous 15 d’octubre a les 19.30h.

El dia 29 d’octubre, a les 19.30h, tindrà lloc a la mateixa capella la presentació de llibre Dones invisibles? Visió de les dones a la Catalunya rural del s. XIX i principis del XX, a càrrec dels seus autors i autores: Josep Colomé, Sònia Camaforte, Carme Milà, Montserrat Morató i Josep Maria Masachs. L’accés a la presentació del lliure és gratuïta però l’aforament serà limitat, per la qual cosa per assistir-hi caldrà fer reserva prèvia enviant un correu a cultura@vilafranca.cat

Horaris

L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 8 de novembre amb horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges, de 12 a 14h i de 18 a 20h.