Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

“Lydia Espeleta Milà. Moda i costura al Penedès”

02 de març de 2020

Divendres 6 de març es va inaugurar a la capella de Sant Joan l’exposició “Lydia Espeleta Milà. Moda i costura al Penedès”. Coincidint amb el centenari del naixement de la dissenyadora i modista Lydia Espeleta (Vilafranca del Penedès, 1920-1997) la capella acull una trentena de vestits que van sortir del taller de Lydia Espeleta entre els any 40 i 80 del segle passat. Són vestits que provenen de la mateixa família de Lydia Espeleta i també de cessions que han fet d’altres famílies de Vilafranca per tal de ser mostrats en aquesta exposició.
Brodats, incrustacions, tuls, sedes, cotons, velluts són alguns dels elements i dels teixits amb que Lydia Espeleta juntament amb la seva germana Maria, creaven els seus dissenys.
Amb aquesta exposició, es vol aportar una visió global de l'evolució de la moda al Penedès, així com de l’ofici de modista i de la forma de treballar des dels anys 40 als 80 dels segle passat. Una feina que, després de la Guerra Civil, va permetre a moltes dones emancipar-se i ser autosuficients.
Lydia Espeleta Milà.
Filla de Juan Espeleta i Pepeta Milà, també modista i sastressa, va estudiar a la “Escuela nacional de niñas”, i va participar en cursos de l'escola “Cultura de la Dona” del Casal. Més tard, va estudiar comerç a Cal Mencia i l’any 1940 va treballar d’aprenent de modista a Barcelona, al taller de la vilafranquina Assumpció Roig.
L’any 1942 va obrir el seu propi taller a Vilafranca. Un any després s’incorpora la seva germana Maria Espeleta, que portava 15 anys aprenent de sastressa a Cal Cuyàs, posteriorment anomenada sastreria Pallerola. La Lydia feia de dissenyadora, comprava els teixits, feia els patrons, emprovava els vestits i ajudava a cosir. La Maria portava el taller; s’encarregava de la confecció de totes les peces i de la part de sastreria. 
Els vestits els brodava Maes, que només brodava per alta costura, i allà va tenir l'oportunitat de conèixer alguns modistes reconeguts com Pedro Rodríguez o Manuel Pertegaz.
Al 1950 va fer el disseny de vestuari de l’espectacle Follies TEC. L’Assumpta Trens, professora de ball, n’era la coreògrafa i el Manel Baró, l’escenògraf. A partir d’aquesta època, la Lydia va participar en el disseny del vestuari de molts dels seus ballets.
Més tard, als anys 70, va començar a exportar vestits seriats a Mèxic gràcies a una amiga, la Rosa Mateu, que havia anat a viure allà. Posteriorment també va treballar per la mexicana Coty Solorzano, cunyada del general Lázaro Cárdenas.
El 1978 va tancar el taller. Havia entrat amb força la confecció industrial, que abaratia costos, i no hi va poder competir. Tot i això, encara que va seguir cosint per algunes de les seves clientes habituals durant una bona colla d’anys.
Inauguració
La inauguració va tenir lloc el divendres 6 de març, a les 8 del vespre, a la capella de Sant Joan. Hi intervindrà, Anna Buisan, filla de Lydia Espeleta, impulsora de l’exposició, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas.
L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 29 de març, en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h; dissabtes de 18 a 20h  i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h.