Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Exposició “Cementiris del Penedès”, de Josep Maria Parera Romagosa

21 de novembre de 2018

Divendres 23 de novembre, a les 8 del vespre, es va inaugurar a la capella de Sant Joan, l’exposició “Cementiris del Penedès” de Josep Maria Parera Romagosa. L’artista vilafranquí, Josep Maria Parera Romagosa, va iniciar l’any 1981 un projecte ambiciós: pintar els cementiris del gran Penedès, amb els recursos materials més senzills, llapis i paper. En va arribar a esbossar vint-i-set i en va acabar materialitzant a l’oli o aquarel•la sis. Cementiris típics de poble penedesenc, de mur blanc i xiprer. La seva idea era enllestir-los tots i acabar exposant-los a la capella Sant Joan de Vilafranca del Penedès. 
Aquest mes de novembre farà vint-i-cinc anys de la mort de l’artista i l’exposició que es podrà veure a la capella ve a simbolitzar un homenatge i un tancament del cercle iniciat per l’artista amb aquest projecte. L’exposició l’ha comissariat el músic Ricard Parera Ràfols (fill de l’artista) i es planteja com un diàleg entre les peces dels cementiris dibuixats per Parera Romagosa fa més de vint-i-cinc anys, amb d’altres artistes contemporanis de diferents disciplines. Col•laboren en aquesta mostra: August Rosell, Cia. La Taimada: Olga Álvarez i Jordi Cabestany, Àlex Cassanyes, Sílvia Amigó, Foix Cervera, Colomer Pagès, Leo Tejedor, Anna Gual, Pere Lluís Via, Carles Sanz, Jordi Llavina, Raimon Benach, Marc Sadurní, Clara Cols, Joan Solana, Fèlix Plantalech, Josep M. Esquirol, Ricard Parera, Josep Massana, Roger Martínez, Roser Blach i Lluís Masachs.
La selecció dels artistes participants ha anat a càrrec del comissari, Ricard Parera, i els criteris principals a l’hora de fer-ne la tria han estat dos:  primer de tot, companys de generació del seu pare. Artistes que el van tractar i conèixer, que d’una manera o altra estiguin lligats emocionalment al projecte; en segon lloc, artistes de la seva fornada. Amb voluntat de donar relleu i de posar un granet de sorra en la producció actual, i poder donar veu i sortida a noves propostes. L’única premissa que compleixen tots, és que són persones lligades al Penedès.
Josep Maria Parera Romagosa (Vilafranca del Penedès, 1951-1993)
Dibuixant i pintor nascut a Vilafranca del Penedès. Autodidacta, va donar-se a conèixer l’any  1969, quan  va exposar individualment a Tarragona i va participar en el Salón de Arte de Martorell. 
Des d’aleshores, va exposar a Vilafranca, Vilanova i la Geltrú, Igualada, Sant Sadurní d’Anoia, Saragossa, Reus, i Madrid, entre d’altres. 
Paral•lelament, va participar en biennals, certàmens i mostres col•lectives de Vilafranca, Barcelona, i Madrid.
La seva obra se centra preferentment en la pràctica del dibuix, amb un protagonisme quasi absolut en la figura humana: figura i nu femení, personatges populars, nens... Aquesta temàtica s’interpreta en un sentit de la línia concís, capaç d’atrapar el gest del model, el seu volum i contorn més fugaç, la seva expressió i contrastos de llum i ombra.
De vegades els seus dibuixos agafen color amb llapis o aquarel•la, tècnica amb la que ha realitzat alguns paisatges i marines. A més, ha realitzat gravats amb linòleum, il•lustració de llibres i pintura a l’oli i pastel. 

L’exposició es podrà veure a la capella de Sant Joan fins al diumenge 30 de desembre en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h.