Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Exposició de pintures de Francisco Javier Lozano Vilardell

Exposició de pintures de Francisco Javier Lozano Vilardell

14 de novembre de 2017

El divendres 17 de novembre, a les 20h, l’artista barceloní Francisco Javier Lozano Vilardell va presentar a la Sala dels Trinitaris el seu darrer projecte expositiu “Quadres d’una exposició”.
El tema d'aquesta exposició és la relació i analogia que hi ha entre dues arts tan diferents com són la pintura i la música, les quals responen a estímuls molt diferents, però que en els seus processos creatius podem trobar innombrables paral•lelismes i fins podríem dir que en el centre del procés creatiu, amb la mateixa sensibilitat i intuïció podríem estar pintant un quadre o component una suite de peces o un poema simfònic.
El títol "Quadres per a una exposició" fa referència al poema simfònic compost per Modest Mússorgski, el qual es va inspirar en els quadres presentats en l'exposició pòstuma del seu amic pintor Viktor Hartmann. I és aquest títol el que ens serveix d'aproximació al•legòrica a aquesta relació entre la pintura i la música.
També volem presentar la pintura com a gest immemorial i l'estar al món com a pintor. Dins de l'actual ventall de possibles, la pintura i en concret l'abstracció segueix mostrant-se com un mitjà poderós, vàlid i és presentada aquí com un instrument dialèctic en el qual entren en joc el geomètric i les relacions cromàtiques.         
Creient en l'actualitat de la pintura abstracta, presentem una pintura centrada en tot el que és propi del mitjà, referint-nos a l'abstracció sense ambicions d'estil, ni resposta en contraposició a una altra pintura, sinó que el seu objectiu és servir d'instrument dialèctic entre formes i teories diverses.
Aquests quadres són una mescla de pressió formal i llibertat creativa i no poden quedar o estar desvinculats dels treballs precedents.

L’artista
Nascut a Barcelona l’any 1959, Francisco Javier Lozano Vilardell va començar a pintar a l’Acadèmia Peña de la Plaza Mayor de Madrid mentre simultaniejava els seus estudis en Ciències Polítiques. L’any 1978 es trasllada a Barcelona i inicia  els seus estudis a la Facultat de Belles Arts, llicenciant-se en l’especialitat d'Escultura de l’any 1986. L’any 1991 es doctorà en  Belles Arts obtenint el  Premi Extraordinari de Doctorat. Des de l’any 1987 fins ara exerceix de professor d’escultura a la mateixa Facultat de Belles Arts de Barcelona.
La seva activitat artística és multidisciplinar, continuant las seva activitat pictòrica de manera paral•lela a l’escultòrica, encara que entre els anys 1992-2003 es centra molt més en la pintura. Recentment reprèn la seva darrera pintura per donar continuïtat al camí recorregut. Desenvolupa una important activitat investigadora dins el camp de l’escultura, en concret en la realització de rèpliques de patrimoni utilitzant les noves tecnologies, activitat que combina amb la creació artística.
L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 30 de desembre. La inauguració anirà a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, i els horaris de visita de l’exposició són de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.