Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Fotografies de Jordi Duran, a la sala dPAS de l’Escorxador

15 de febrer de 2022

A partir d’aquest divendres 18 de febrer, la Sala dPAS de l’Escorxador acull les creacions fotogràfiques de Jordi Duran Pujolar.

Es tracta d’un projecte fotogràfic d’una dotzena de fotografies que amb el títol d’ “Intencions”, Jordi Duran Pujolar pren com a objectiu d’estudi, objectes, la matèria que els constitueix i la seva forma,  traient-los del seu context i aportant nous significats.

Els objectes i cossos que veiem gràcies a la llum, formen part de l’univers físic i tenen per a nosaltres significats que provenen fonamentalment del nostre aprenentatge i herència cultural.  El fet de treure els objectes fora del seu context ens pot aportar diferents significats i percepcions visuals. L’efecte de combinar els objectes i atorgar una particular importància a la llum esdevé una combinació descontextualitzadora de matèria i llum que ens permet donar una idea a la imatge representada per la còpia fotogràfica i rebre un significat diferent del que habitualment captaríem en un objecte o cos quan es troba en el seu context.

Mitjançant la manipulació de les imatges s’estableix un joc entre el llenguatge (llum, matèria, cos…,) i el significat que serveix per expressar  missatges actuals de forma directa.

Les idees que ens aporta aquesta matèria junt a la energia particular que és la llum, pertanyen al camp de l’esperit, que justament és l’oposat a l’univers físic que formen. La càmera de banc òptic, o càmera de gran format amb les seves grans possibilitats de perspectiva, es converteix per tant, en el mitjà d’expressió d’objectes i matèria de l’autor.

Jordi Duran Pujolar

Va realitzar estudis de fotografia general i professional a l'Aula de Especialización Fotográfica de Barcelona. L'any 1996 va inaugurar el seu propi estudi i laboratori a Gelida, on realitza treballs professionals en gran format per empreses privades. El projecte “Intencions” va ser admès  com a projecte per al catàleg de la 11a Primavera fotogràfica de l'any 2002 i exposada el mateix any a la galeria Contrast del carrer Consell de Cent de Barcelona i en el Grup Artviu de Sant Esteve Sesrovires. Així mateix, el diari la Vanguardia, la Guia  del Ocio i el portal d'Internet Hispanart van escriure sobre aquesta exposició. L'any 1992 va exposar a la Casa de Cultura d'Esparreguera "Vietnam 1992", mostra essencialment de retrats de gent del país. En reconeixement d'aquestes fotografies li va ser atorgat un Diploma d'Honor per part de la fototeca del Museu comarcal Salvador Vilaseca de Reus.

La revista La Fotografia de Barcelona va publicar un reportatge sobre l'exposició “Intencions” en el seu nº 97 de l'any 2015.

Acte inaugural  i horaris de vista

La inauguració d’ “Intencions” tindrà lloc a les 7 de la tarda d’aquest divendres 18 de febrer. L’exposició es podrà visitar a la Sala dPAS fins al 27 de març. Els horaris de visita són de dilluns a divendres de 17 a 20h i dissabtes de 10 a 13h.

La sala dPAS de l’Escorxador és un espai que la regidoria de Cultura de Vilafranca destina a promoure la difusió d’artistes amateurs o bé d’artistes professionals que exposen per primera vegada la seva obra al públic de la nostra ciutat.

Accessibilitat