Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Jornada sobre Maria Dolors Calvet dissabte al claustre de Sant Francesc

07 de maig de 2019

“Maria Dolors Calvet. La mesura i el compàs d’una artista”  és el títol de la jornada amb la que aquest dissabte 11 de maig s’inaugura el cicle Paraules al Claustre i +.
Nascuda el 19 d’abril de 1907 a Vilafranca en el si d’una família dedicada a la música i al docència, Maria Dolors Calvet inicia els seus estudis musicals amb la seva mare l’any 1911 i partir del 1920, treballant a l’Acadèmia Prats-Calvet completa la seva formació a l’Acadèmia Ardèvol de Barcelona.
Posteriorment esdevé professora de l’Agrupació Cultura de la Dona al Casal de Vilafranca.
Al costat  de la tasca docent desenvolupa una important activitat com a concertista i actua al Palau de la Música Catalana, a la Sala Mozart o al Teatre Goya de Barcelona. També, des de ben aviat, comença a escriure música. D’una banda un conjunt de cançons i d’obres per als seus alumnes; d’altra, una sèrie de lied en català; també algunes sardanes (per piano i per a cobla) i, finalment, algunes obres per a piano.
Com que des de ben jove va sentir la necessitat d’expressar-se, a banda de la creació de peces musicals, també va escriure i publicar poesia i contes. Tota la seva creació artística queda interrompuda amb la Guerra Civil. Morí a Madrid el 6 d’agost de l’any 1988.
La jornada ha estat organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca amb la col•laboració de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet i Vinseum.
Abordarà les vessants biogràfiques, musicals i literàries i anirà a càrrec dels següents ponents:
Joan Cuscó i Clarasó. És doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en musicologia a la Universidad de Alcalá de Henares sota el mestratge de Charles Rosen, Bruno Nettl, Roy Howat, John Rink, William Caplin, i Michael Spitzer entre altres. És professor d’estètica i de teoria de l’art a la Universitat de Barcelona i membre de les Societats Catalanes de Filosofia i de Musicologia de l’Institut d’Estudis Catalans. S’ha especialitzat en filosofia catalana, pensament contemporani i teoria de la creativitat i ha treballat a fons l’obra d’Eduard Nicol, Salvador Dalí, Francesc Pujols, Rodolf Llorens, Francesc Xavier Llorens i Barba, Josep Soler, Eugeni d’Ors, Pau Milà i Fontanals, Anna Maria de Saavedra i Maria Aurèlia Capmany, entre altres.
La seva intervenció es centrarà a fer un repàs de biografia de Dolors Calvet, de la família i de l’entorn musicals, de les dones i la música a Vilafranca i de les seves aportacions dins el món musical.
Montse Rios. Ha estat professora al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Professional de Música de Tarragona. Actualment desenvolupa la seva tasca pedagògica a l'Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet de Vilafranca del Penedès com a professora de piano i música de cambra.
És membre del jurat del “Premi de Composició per a piano M. Dolors Calvet”.
Els seus enregistraments inclouen els compactes Músiques Modernistes editat pel Vinseum, Museu de les Cultures del Vi el 2006 i El piano en el Romanticisme Europeu enregistrat a Paper de Música de Capellades el 2008.
Montse Rios abordarà els aspectes més pedagògics de Maria Dolors Calvet. Influïda pel nous corrent pedagògics, Maria Dolors Calvet incorpora els nous mètodes d'educació musical Orff i Dalcroze que s'estaven implementant a tot Europa. Les seves composicions per a infants estan imbuïdes d'aquest esperit renovador que vol utilitzar la música per despertar la imaginació i la sensibilitat del petit pianista
Teresa Costa-Gramunt. Des del 1993 viu a Vilanova i la Geltrú. Formació artística i humanista en diverses disciplines (disseny gràfic, psicologia, grafologia, italià, cultures orientals, simbolisme), dissenya ex-libris que ha exposat en més d’un centenar d’exposicions. Fundadora de l’Associació Catalana d’Exlibristes, presidenta Associació Dones Artistes Som 7. Des del 1990 es dedica intensament a la creació literària. Des d’aleshores ha publicat una quarantena de llibres entre assaigs, narracions, biografies, llibres de viatges, poemes i prosa poètica. Col•labora amb textos i articles literaris i d’opinió en diversos mitjans de comunicació. Actualmente a: Eix Diari, El 3 de Vuit, La Fura, Núvol i Catorze14. Ha guanyat diversos premis literaris i és Mestra en Gai Saber. Ha traduït diversos llibres del català al castellà, i a la inversa. Ha publicat Lluernes al celobert. Antologia de poesia espiritual femenina. En el camp de l’assaig ha publicat: Flor a l’ombra i Dona i art o la dansa de Lilâ (reculls d’articles amb la dona com a subjecte d’investigació), Llibre de l’Amic, El Carnaval i les seves figures i Arguments escrits.
Teresa Costa-Gramunt farà una intervenció adreçada a conèixer i analitzar l’obra poètica de Maria Dolors Calvet, una obra breu però plena de sensibilitat que va ser publicada en diverses publicacions com l’Abella d’or o Joventut.
Maria Teresa Garrigosa. Nascuda a  Barcelona, realitza els estudis de cant al Conservatori Superior de Música de Barcelona amb Míriam Franchieri i Manuel García de Morante on rep el Premi d’Honor de grau superior. Posteriorment treballa amb Xavier Torra, David Wilson-Johnson i Viv Manning. Ha col•laborat amb la Capella Reial de Catalunya en les òperes: Una cosa rara de Vicent Martin i Soler, i l’Orfeo de Claudio Monteverdi. El 1992 va estrenar l’Oratori d’Abraham de Josep Crivillé i el 1997 l’obra Confidencias a Antonio Machado, de Josep Lluís Guzmán. Ha cantat sota la direcció de Laszlo Heltayk, Jordi Savall, Jordi Mora, Tobias Gossmann i Jordi Casas entre d’altres. Enregistra per a Auvidis, Ars Harmonica, La Mà de Guido i Columna Música. Cal destacar els treballs Jacint Verdaguer i el lied català (2005), Compositores catalanes. Generació modernista (2008) i Compositores catalanes. Generació noucentista (2014). Obté el màster en musicologia per la UAB amb el treball de recerca: Les compositores modernistes: una generació insòlita i el mateix any rep el 8è Guardó Felip Pedrell (2013) per la seva dedicació a la recerca i difusió de l’obra dels compositors catalans. És professora de cant a l’Escola de Música de Cambrils i al Conservatori Municipal de Música de Vila-seca.
La seva intervenció ens aproparà al  grup de dones brillants que segueixen el fil d’Ariadna iniciat per les compositores a Catalunya a principis del segle XIX. La seva trajectòria musical i pedagògica és doncs un clar reflex del nivell d’excel•lència artística assolit per les dones del nostre país el primer terç del segle XX i que beu de l’ànima musical de les generacions de compositores que la precediren.
Amaya Álvarez Herrera. Nascuda a Madrid i néta de Maria Dolors Calvet. És llicenciada en filologia anglesa i actualment és directora de l’acadèmia Newland Idiomas (empresa d’experiències lingüístiques).
La seva intervenció es centrarà a parlar sobre la seva àvia des d’un punt de vista més personal. Ens parlarà de la seva vida, de la seva família i de les dificultats que va tenir per a poder arribar on va arribar. Ens parlarà d’ella com a dona, com a mare i com a àvia. De com va saber inculcar la seva passió per la música i la creació.  
La jornada es clourà amb un recital poètic i musical a càrrec de Neus Arbós (veu) i Maria Senabre (acompanyament musical)
L’assistència a la Jornada és gratuïta però es recomana inscripció prèvia a: [email protected]
Per  arrodonir la jornada, a les 7 de la tarda, a l’auditori de Viseum s’ha programat el concert: Quatre dones i un piano a càrrec de Miquel Villalba Castells i Maria Mauri Fàbregas (piano i veu).
El repertori inclou peces de quatre compositores vilafranquines: Filomena Oriol, Maria Lluïsa Ponsa, Mercè Tusell, Rosa Lara i Maria Dolors Calvet.