Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Auditori Municipal de Vilafranca portarà el nom de la pedagoga i divulgadora musical Maria Rosa Juncosa

30 de novembre de 2022

L’Ajuntament de Vilafranca aprovarà en la reunió de la Junta de Govern Local de la setmana que ve donar el nom de Maria Rosa Juncosa a l’Auditori Municipal de la ciutat. Ho han donat a conèixer aquest matí el tinent d’alcalde Aureli Ruiz i el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, acompanyats del president de la Polifònica de Vilafranca, Joan Parellada, i de Fèlix Senabre, fill de Maria Rosa Juncosa, en representació de la família.

Explicava Ricard Rafecas que la proposta de nom va venir de la Polifònica de Vilafranca, que enguany celebra el seu 75è aniversari i l’Ajuntament, prèvia consulta a la Comissió Tècnica de Nomenclàtor, que fa emetre informe favorable, ho aprovarà de forma imminent. Maria Rosa Juncosa va morir el 18 d’agost passat a l’edat de 97 anys. El 31 d’agost de 1995 l’Ajuntament de Vilafranca li va reconèixer la seva trajectòria amb l’atorgament de la Medalla de la Vila.

Rafecas ha lloat la figura de Maria Rosa Juncosa manifestant que “és de justícia que es reconegui la seva trajectòria i aportació al món de la música fundant fa 75 anys el Cor Nadalenc, que després esdevindria la Polifònica. Era una persona que sempre havia apostat per la qualitat musical, amb un profund sentit de la catalanitat. La seva vida va estar bolcada en la música, essent una excel·lent pedagoga i divulgadora. Va ser pionera en aquest sentit”.

Maria Rosa Juncosa, amb Joan Marquès i Joan Ribalta, en l'acte d'atorgament de la Medalla de la Vila el 31 d'agost de 1995.

En nom de la Polifònica, Joan Parellada, mostrava la seva satisfacció pel que fet que l’Auditori Municipal porti el nom de la seva fundadora. “Per a la coral és un orgull, però la tasca que va fer com a impulsora de la música a Vilafranca va ser molt important, i això ho podia dir molta gent de la vila en qui la Maria Rosa va deixar la llavor de la música. Estem contents que, abans del concert de Sant Esteve del 26 de desembre, ja hem aconseguit una de les propostes que teníem per commemorar el 75è aniversari de la Polifònica”, ha afirmat.

Per part de la família, un dels fills de Juncosa, Fèlix Senabre, donava les gràcies a la Polifònica i a l’Ajuntament i confessava que “la nostra mare mai no hauria fet un pas perquè això fos possible, però, en canvi, avui estaria encantada de donar nom a l’Auditori de Vilafranca. Tota la vida a casa hem respirat aquest sentiment de música i Vilafranca”.

Per cloure, el tinent d’alcalde Aureli Ruiz destacava que l’Auditori Municipal fa 15 anys que està construït. “Va costar molt aconseguir-lo i recordo la insistència de la Polifònica i d’altres entitats per disposar d’un equipament per posar en valor la música. Tothom coincideix que tenim un auditori de molta qualitat i ara el que cal és donar-li un valor afegit donant-li un nom que el singularitzi respecte a d’altres poblacions. La Maria Rosa va ser una persona popular i que va fer la seva trajectòria a Vilafranca. Això s’ha de posar en valor”.

Accessibilitat