Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’encesa de la il·luminació nadalenca divendres obre les activitats de Nadal a Vilafranca

28 de novembre de 2022

L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat aquest dilluns la programació prevista per a les festes de Nadal a la ciutat que recull tant les activitats que s’organitzen des dels serveis de l’Ajuntament com les entitats de la Vila. El regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, i la regidora d’Educació, Xell Montserrat, han explicat el programa que recull els actes que abastaran des del 2 de desembre, quan  s’encendrà la il·luminació nadalenca als carrers i obrirà la Fira de Santa Llúcia, fins al 5 de gener, quan a Cavalcada de Reis posarà punt i final a les festes. Joan Manel Montfort ha explicat que el programa, que es treballa de forma transversal entre diferents serveis municipals, “cada any abasta més activitats. És un programa potent per dinamitzar Vilafranca tant socialment com econòmica en aquestes dates tan importants”. El regidor ha esmentat que enguany no s’ha editat programa d’actes en paper “per evitar generar residus i despeses innecessàries. Sí que, en canvi, s’ha editat un punt de llibre amb el lema “És Nadal a Vilafranca” amb la imatge d’un calendari d’Advent on es convida a descobrir les sorpreses del Nadal”. El punt de llibre es repartirà per tots els centres escolars, equipaments municipals, forns de pa i altres espais d’afluència pública. Hi figura la web www.vilafranca.cat/nadal i un codi QR on es poden trobar tots els actes d’aquestes festes a Vilafranca.

El despatx de la MariCartes, a la Fira de Santa Llúcia

En l’àmbit de Promoció Econòmica i el Comerç, divendres 2 de desembre, a les 5 de la tarda, obrirà portes la Fira de Santa Llúcia, a la rambla de Nostra Senyora, on es podran trobar un bon nombre de parades de venda d'objectes nadalencs de tot tipus, com ornamentació floral i de Nadal, tions, figures pel pessebre, arbres de Nadal, així com parades d’artesania (artesania alimentària, bijuteria, joieria, joguines de fusta, decoració, estampació tèxtil, ganxet, etc).

La fira estarà oberta fins al 18 de desembre, cada dia de 10 a 20.30h, acollirà actuacions musicals, entre les quals les de la coral infantil L’Espinguet i de diferents conjunts instrumentals de l’Escola Municipal de Música Ma Dolors Calvet, així com tallers infantils gratuïts diàriament per a nens i nenes a partir de 4 anys, que tindran lloc els dies laborables de 17a 19h; dissabtes i festius d’11.30 a 13.30h i de 17.30 a 19.30h. El detall de les actuacions musicals i dels tallers es pot consultar a www.vilafranca.cat/nadal. Enguany com a novetat, la Fira de Santa Llúcia comptarà amb el Despatx de la MariCartes i la bústia reial. Aquest espai es podrà veure cada dia de la fira i qui vulgui s’hi podrà fer una foto, ja que funcionarà com a photocall. La MariCartes anunciava que hi serà present els dies 10 i el 18 de desembre, a partir de les 17.30h. “Els infants poden portar les seves cartes. Si fan bona lletra, millor, però que no es preocupi ningú si no s’entén gaire. També poden fer el retalla i enganxa de tota la vida”, ha dit.

Encesa dels llums de Nadal

El mateix dia 2 de desembre, a les 18.30h, a la plaça de la Vila, tindrà lloc l’encesa simbòlica de la il·luminació nadalenca dels carrers comercials del Centre i de l’avet de la plaça de la Vila. Enguany totes els gairebé 300 elements de decoració lumínica que hi haurà als carrers de la Vila estan fabricades amb alumini reciclat, pintura biodegradable i amb làmpades 100% del tipus LED. Joan Manel Montfort ha remarcat que l'horari d'encesa de les llums es redueix, “cosa que suposarà l'estalvi de 68h d'encesa respecte l'any passat. A més, Vilafranca encendrà la il·luminació nadalenca una setmana més tard que moltes altres ciutats, la qual cosa suposa també un estalvi de consum elèctric considerable”.

En el mateix acte d’encesa de llums s’interpretarà la cançó “Una estrella i un camí”, pensada com un obsequi dels infants de Vilafranca als Reis d’Orient i que els infants ja estan aprenent a les escoles de Vilafranca.

Altres activitats, mercats i fires que tindran lloc aquestes festes a Vilafranca seran els Tastets al Mercat dissabte 3 de desembre a la plaça de l’Oli amb l’actuació musical dels Vinardells XXL, el Mercat d’Artesania, brocanters i pintura el diumenge 11 de desembre al matí; el Mercat especial Fira de Nadal els dies 22 i 23 a la rambla de Sant Francesc i el 24 de desembre, a la rambla de Nostra Senyora, de 10 a 20h; i el Mercat de Reis els dies 4 i 5 de gener, a la rambla de Sant Francesc.

Un any més també l’Associació de Comerciants Centre Vila situarà la pista de gel a la rambla de Sant Francesc, entre el 3 de desembre i el 2 de gener, i l’Associació de Comerciants de la Girada, la Tiona Solidària a la rambla de la Girada.

L’Ajuntament de Vilafranca farà també a partir d’aquesta mateixa setmana una campanya a les xarxes socials per promoure les compres en el teixit comercial de Vilafranca.

La fada Lua va a les escoles

Enguany un altre personatge que es va presentar l’any passat adquireix més protagonisme. Es tracta de la fada Lua, que és l’encarregada de transmetre la màgia del Nadal a través d’històries i contes. Ella ensenya la cançó als infants de les escoles de Vilafranca per mantenir el seu fanalet encès. Aquest, només s’encén quan té a prop la màgia de nens i nenes cantant la cançó dels Reis d’Orient de Vilafranca “Una estrella i un camí”. La regidora d’Educació, Xell Montserrat, explicava que, durant aquestes setmanes, la fada està anant a totes les escoles de Vilafranca per ensenyar la cançó a un 1.600 infants des de P5 a 3r de totes les escoles de la Vila. “L’objectiu d’aquesta activitat de sensibilització musical és connectar l’escola amb el que passa fora de l’escola. La intenció és que els infants cantin la cançó a l’acte d’encesa de la il·luminació nadalenca a la plaça de la Vila divendres 2 de desembre, durant les festes de Nadal i a la Cavalcada de Reis” ha explicat la regidora. La fada Lua també serà present a l’encesa de la il·luminació nadalenca i a la Cavalcada de Reis, on anirà a la carrossa de les joguines.

Cantada popular de nadales

Xell Montserrat també ha posat èmfasi en una altra de les novetats d’aquest any per Nadal a Vilafranca. Serà una cantada popular de nadales amb diverses corals de la Vila el dijous 22 de desembre, a les 20h, a la plaça de la Vila. “Volem compartir l'art i la música, a través de les nadales amb la ciutadania, i convidar-los a cantar tots junts nadales tradicionals i conegudes repartint la lletra perquè puguin cantar, i alhora fer xarxa entre corals i donar a conèixer el repertori de nadales per desitjar unes bones festes a tothom que s'hi acosti”, ha comentat. Qui vulgui cantar les nadales, podrà acostar-se a les 19.30h, moment en que es farà l'assaig de la cançó “Una estrella i un camí”. Aquesta activitat forma part de les propostes educatives del Passaport Edunauta i comptarà també amb la presència de la fada Lua i de la Capitana Edunauta.

De la Fàbrica de Joguines a l’Arcàdia

Pel que fa a l’activitat organitzada pel Servei de Cultura, el regidor Ricard Rafecas destacava el canvi de la Fàbrica de Joguines del Patge Raimon per un nou espai anomenat “Arcàdia, més enllà de la fàbrica”. “Enguany es podrà descobrir un nou espai de treball de la fàbrica amb nova ubicació al carrer Sarriera, núm. 5, al barri del Molí d’en Rovira. A “Arcàdia, més enllà de la fàbrica”, s’hi creen els desitjos no materials i s’hi confeccionen totes les emocions, els sentiments i fins i tot les llàgrimes de la felicitat. Allà s’hi podran trobar els treballadors i treballadores de la Fàbrica de Joguines: la Fosca, el Mag Maqui, la MariCartes... perquè aquest també és un dels seus espais de treball”, ha explicat.

“Arcàdia, més enllà de la fàbrica” és una activitat adreçada al públic infantil i familiar, especialment recomanada a infants a partir de 3 anys que obrirà portes del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener al carrer Sarriera, 5. Es faran sessions per visitar aquest espai màgic cada 15 minuts amb un aforament màxim de 40 persones per passi, de les 10.30 a les 13h i de les 16.30 a les 18.45h.

Les entrades per visitar l’Arcàdia, unes 6.000, es posaran a la venda a partir de dimarts 29 de novembre a la web https://entrades.vilafranca.cat/, al preu de 2€ per a infants de 3 a 12 anys i de 4€ per les persones majors de 12 anys. El dia de la visita es recomana venir 10 minuts abans de començar la sessió i caldrà presentar les entrades tant en paper com en dispositius mòbils. Per norma general no es retornarà l'import de les entrades a excepció que es produeixi una cancel·lació de l’activitat.

Enguany continuen també l’espai expositiu Insòmnia, al local de Cal Monsarro a la plaça Constitució, 4, i el personatge del Gemínid, un particular estel fugaç itinerant que recorrerà els carrers del Centre. Aquestes activitats tindran lloc els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre i 2, 3 i 4 de gener.

La recollida de cartes per als Reis es farà com és tradicional als locals de totes les Associacions de Veïns i Veïns de Vilafranca. Tindrà lloc com és habitual del 26 de desembre al 4 de gener. El calendari es podrà consultar al web www.vilafranca.cat/nadal

En l’àmbit cultural destaquen també tres espectacles d’arts escèniques: el concert 75 anys. De cor nadalenc a Polifònica, a càrrec de la Polifònica de Vilafranca, dilluns 26 de desembre, a les 19h, a l’Auditori Municipal; i els espectacles familiars N’imPORTE quoi amb la Cia. Leandre Clown, dimarts 27 de desembre, a les 18h, i Natanam, amb la Cia. DA.TE Danza, diumenge 8 de gener, a les 12h, ambdós al Teatre Cal Bolet.

Finalment, cal fer esment de la Cavalcada de Reis que, com sempre, serà el dia 5 gener, a partir de les 18h, amb sortida des de la Zona Esportiva i transcorrerà per l’av. Catalunya, carrers Eugeni d’Ors, Pere el Gran, Noi Moliner, Tossa de Mar, Mestre Josep Recasens, Germanor, av. Tarragona, rambla Nostra Senyora, carrer Sant Joan, plaça Sant Joan, plaça de la Vila, carrers Cort, General Prim i Hermenegild Clascar.

Accessibilitat