Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’exposició itinerant “Plou, neva, pinta” a la Sala dels Trinitaris

18 de setembre de 2018La mostra, produïda pel Centre d’Art La Panera de Lleida pretén apropar les noves perspectives de la pintura contemporània
Dijous 27 de setembre es va inaugurar a la sala dels Trinitaris l’exposició itinerant “Plou, neva, pinta”. A la mostra, produïda pel Centre d’Art La Panera de Lleida, s’hi presenta l’anomenada “pintura expandida”, una categoria que entén com a obres pictòriques les produccions que parteixen de l’espai, el gest, l’objecte, la fotografia i els dispositius digitals en lloc de basar-se en l’ús dels pinzells, la matèria pictòrica, el bastidor i el llenç. Aquestes noves tècniques eixamplen els límits tradicionals de la pintura per convertir-la en una tècnica multidisciplinària que els artistes han fet evolucionar al llarg dels segles XX i XXI a partir de la investigació i l’experimentació d’una de les principals “belles arts”.
Àmbits, artistes i peces
L’exposició es distribueix en quatre àmbits que han caracteritzat històricament la pintura ¬¬—el marc, el suport, el color i el gest—, amb l’objectiu de descobrir com diferents artistes s’hi aproximen amb les seves obres d’una forma nova. 
Els artistes que participen a la mostra són:
• Jordi Colomer (Barcelona, 1962) amb Finestres III, 1992
• Ignasi Aballí (Barcelona, 1958) amb Pell, 1995-2011 i Reflexions I, 2004.
• Belén Uriel (Madrid, 1974) amb Indoor-Landscape 2, 2004.
• Miquel Mont (Barcelona, 1963)  amb Sol-Mur I, 2003.
• Ignacio Uriarte (Krefeld, Alemanya, 1972) amb Blocs, 2008 i The A-cycle, 2007-2008.

Inauguració
La inauguració de “Plou, neva, pinta” va anar a càrrec del subdirector general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya, Toni Cabré, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, i de la comissaria de l’exposició, Roser Sanjuan, que oferirà una visita comentada a l’exposició.
Activitats paral•leles
En el marc de l’exposició, el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca ha programat dues accions vinculades per tal d’aprofundir en el concepte de la “pintura expandida”.
Una està adreçada al públic familiar i tindrà lloc el diumenge 14 d’octubre, a les 12 del migdia. L’activitat porta per títol “Pintar sense pintar” i tindrà lloc a la mateixa sala.
La segona activitat, adreçada al públic adult és una sessió/curs introductori sobre pintura expandida i tindrà lloc el dijous 25 d’octubre, de 18 a 20h, a la mateixa sala i anirà a càrrec de la comissaria de l’exposició, Roser Sanjuan), gestora cultural especialitzada en educació artística i responsable del Servei Educatiu del Centre d'Art la Panera, en Lleida.
Ambdues activitats són gratuïtes i no requereixen inscripció prèvia.
Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura
“Plou, neva, pinta” és una de les mostres que formen part de l’edició 2017-2018 del Programa d’exposicions itinerants que el Departament de Cultura coordina amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals. 
L’exposició itinerant es podrà veure a la Sala dels Trinitaris de Vilafranca fins a l’11 de novembre de 2018.