Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Pere Bohigas: saviesa, erudició i mestratge

25 de abril de 2018

Pere Bohigas i Balaguer (Vilafranca del Penedès, 20 de febrer de 1901 - Barcelona, 27 de febrer de 2003).

Enguany, el cicle Paraules al Claustre inicia la seva programació amb la vuitena jornada dedicada a una persona vinculada a la nostra ciutat reconeguda per la seva saviesa, per la seva erudició i pel seu mestratge. Pere Bohigas i Balaguer, doctor en lletres, professor de paleografia de la Universitat de Barcelona fins al 1939, del Cos d’Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs a partir del 1941, fou conservador de la secció de manuscrits i reserva de la Biblioteca de Catalunya i professor a l’Escola de Bibliotecàries de Barcelona. Per tal d’endinsar-nos en el coneixement de la seva tasca erudita, hem convidat diferents ponents que desgranaran els aspectes filològics, bibliòfils i també els seus treballs de recerca folklòrica d'aquests savi incansable.
Parafrasejant el filòleg Germà Colon, us convidem a ser presents en aquesta jornada i a conèixer la figura d'aquest savi i veritable mestre que «ha sabut, en hores serenes i en hores torbades, mantenir amb tarannà imparcial una fidelitat exemplar envers la nostra cultura i un deler envers totes les manifestacions de l’esperit dels pobles romànics».

Programa
12 de maig de 2018 · Claustre de Sant Francesc · Vilafranca del Penedès

  • 09:30 h Presentació i benvinguda, a càrrec del Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi.
  • 10:00 h Els anys vilafranquins i l’entorn generacional, a càrrec de Joan Solé Bordes. Professor de llengua i literatura, estudiós de la història vilafranquina i penedesenca contemporània.
  • 10:45 h Pere Bohigas: la passió per la lletra en un món de llibres, a càrrec de Joana Escobedo. Doctora en Filologia Catalana i llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, i diplomada en Biblioteconomia i Documentació.
  • 12:00 h Pausa i esmorzar.
  • 12:30 h El mestratge filològic de Pere Bohigas, a càrrec de Lola Badia. Professora de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres.
  • 13:15 h Pere Bohigas, folklorista per accident, a càrrec de Jan Grau. Expert en cultura popular.
  • 14:00 h Pere Bohigas, un avi erudit, a càrrec de Núria Fullà Bohigas. Bibliotecària a la Biblioteca de Catalunya. Responsable del Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya.

L'assistència a la jornada és gratuïta però cal inscriure-s’hi prèviament.
Informació i reserves al telèfon: 938900459, o bé a [email protected]

Recull bibliogràfic que trobareu a la Biblioteca Torras i Bages
Aportació a l'estudi de la literatura catalana. Abadia de Montserrat, 1982
Cançoner popular català. Abadia de Montserrat, 1983.
Folklore del Penedès: primers estudis literaris. Edició i notes de Joan Bosch i Planas i Joan Solé i Bordes. L'autor, 1993.
Primer centenario del nacimiento de Jacinto Verdaguer: 1845-1945. Diputación Provincial de Barcelona. Biblioteca Central, 1946
Resum d'història del llibre. Barcino, 1933 
Sobre manuscrits i biblioteques. Curial [etc.], 1985
Lírica trobadoresca del segle XV: Joan Basset i altres poetes inèdits del Cançoner Vega-Aguiló. [a cura de Pere Bohigas]. Institut de Filologia Valenciana; Abadia de Montserrat, 1988
Llibre de les bèsties. Ramon Llull; a cura de Pere Bohigas. Edicions 62, 1984  
Los Mejores cuentistas españoles. Compilación de Pedro Bohigas. Plus Ultra, 1946  
Mirall d'una llarga vida: a Pere Bohigas, centenari. Institut d'Estudis Catalans, 2001 
Poesies. Ausiàs March; a cura de Pere Bohigas. Barcino, 1952

Accessibilitat