Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

S’activa el dispositiu contra les agressions sexistes i LGTBIfòbiques per Festa Major

22 de agost de 2022

L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat aquest matí el dispositiu contra les agressions sexistes i LGTBIfòbiques que es durà a terme durant els dies del Festival Gloriós i la Festa Major de la ciutat. Dissenyat en base al programa d’actes elaborat pels administradors/es, aquest dispositiu te l’objectiu de tenir presència en els espais d’oci i sensibilitzar a la ciutadania, prevenir les agressions sexistes i LGTBIfòbiques i actuar davant d’una agressió, en el cas que sigui necessari. Concretament, l’Ajuntament instal·larà, del 26 d’agost al 2 de setembre, 15 Punts Liles que es trobaran, majoritàriament, a la zona esportiva i a la plaça de la Vila. La regidora d’Igualat, Montse Arroyo, ha explicat que “enguany també hi haurà un Punt Lila diürn, amb motiu de la diada de Sant Fèlix, que estarà ubicat a la Font dels Alls”. Aquest Punt Lila ha estat possible gràcies al finançament de la Diputació de Barcelona. 

Cadascun dels Punts Lila comptarà amb professionals d’atenció i un espai habilitat per atendre les possibles víctimes amb confidencialitat. També s’hi afegeixen parelles itinerants i agents liles a les barres dels actes que han rebut la formació corresponent en violències masclistes i lgtbifòbiques. Totes les persones de suport als Punts Lila aniran identificades amb una samarreta i un braçalet de la campanya. Aquest any, a més, s’ha format a tot el personal sobre com actuar davant les punxades en espais d'oci i s’ha elaborat una infografia específica per tal d’informar sobre com actuar en cas de patir o presenciar aquest tipus d’agressió. 

Ubicació i horaris dels Punts Liles: 
•    26 d'agost, de 22 a 4h, a la Zona Esportiva
•    27 d'agost, de 22 a 4h, a la Zona Esportiva.
•    28 d'agost, de 23 a 6h, a la Zona Esportiva i a la plaça de la Vila.
•    29 d'agost, de 23 a 6h, a la Zona Esportiva i a la plaça de la Vila. 
•    30 d'agost, de 12 a 16h, a la Font dels Alls i de 23 a 6h a la Zona Esportiva i a la plaça de Sant Joan.
•    31 d'agost, de 23 a 6h, a la Zona Esportiva i a la plaça de la Vila. 
•    1 de setembre, de 23 a 6h, a la Zona Esportiva i a la plaça de la Vila. 
•    2 de setembre, de 23 a 6h, a la plaça de la Vila i a la plaça de l’Oli. 

Arroyo també ha explicat que “aquest any, com a novetat, també s’ha elaborat un vídeo i falques radiofòniques que volen fer pedagogia i prevenir les agressions masclistes i LGTBIfòbiques tot posant la mirada sobre l’agressor”. Aquest vídeo es podrà veure a les xarxes socials de l’Ajuntament, a Penedès Televisió i a través del següent enllaç.

Durant la roda de premsa, la Cap d’Igualtat, Eva Millas, ha explicat que s’ha considerat necessari actualitzar el protocol d’agressions sexistes i LGTBIfòbiques amb un annex específic per intervenir en cas que es produeixi una agressió dins dels balls o colles castelleres. Balls i colles castelleres han participat en l’elaboració d’aquest annex i han estat formats al respecte. 

Bus llançadora servei nits des del 26 fins 1 setembre

De nou, l’Ajuntament posa en marxa un servei de bus gratuït d’anada i tornada del centre de la Vila a la zona esportiva els dies de Festa Major. El servei, que s’ha contractat a Autocars Penedès, funcionarà les nits dels dies 26, 27, 28, 29, 30 i 31 d’agost i 1 de setembre, adaptant-se als horaris dels diferents concerts programats a la Zona Esportiva de Vilafranca.
El bus farà un itinerari circular i sortirà del carrer General Prim/Font dels Alls en direcció a la zona esportiva cada 20 minuts. De tornada de la Zona Esportiva, el bus realitzarà dues parades, la primera al c. Eugeni d’Ors/av. Catalunya i la segona a la plaça del Penedès.