Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Selecció dels darrers treballs de l’artista Alfons Borrell

26 de novembre de 2018

 

Alfons Borrell (Barcelona, 1931), concep la pintura com un espai de relació amb el món i, a la vegada, com un impuls, una emoció. La seva obra es caracteritza per la importància del color i es debat entre la subtilitat i la intensitat, entre l’obertura vers la natura i el replegament introspectiu.Vinculat dels del 1955 al llenguatge de l’abstracció, ha estat influenciat en diferents moments de la seva vida per Anglada Camarasa i Brossa, dos artistes que, més enllà d’una estètica, li aporten una actitud vital i ètica en front de l’art. El treball de Borrell ha estat i és actualment intens i constant, movent-se sempre dins uns paràmetres que va repetint amb rigor i dedicació.

La pintura abstracta d'Alfons Borrell és considerada com una de les més importants de les que s'han produït a Catalunya.

La seva llarga trajectòria inclou fites tan rellevants com el 1978 quan Borrell va tenir una exposició individual a l'espai 10 de la Fundació Joan Miró i col·laborà en la revista Èczema. Va ser seleccionar per participar en l'exposició "Seny i rauxa. 11 artistes catalans", al Centre Georges Pompidou de París. El 1979 va començar a exposar regularment a la Galeria Joan Prats de Barcelona (1982, 1986, 1990, 1992, 1994...) i des de llavors les seves obres s'han exhibit en importants esdeveniments a França, a Alemanya, els Estats Units i el Japó.[2]

El 1982 Borrell realitzà tres dissenys per al Teatre Estable a Sabadell. Entre 1983 i 1996 va ser professor de pintura a l'Escola Illa, escola municipal d'arts i oficis de Sabadell. El 1986 va presentar un projecte d'espai públic a Sabadell, que no es va acabar duent a terme. El 1987 va realitzar la seva primera exposició individual a París. La seva crisi després de la mort de la seva dona Rosa, el 1988, va donar com a resultat l'evolució de la seva pintura en el sentit d'un radicalisme formal.

El 1993 va realitzar un llibre (Trasllat) amb Joan Brossa. El 1996 realitzà l'exposició itinerant per Catalunya "Alfons Borrell o l'aura de la pintura". El 1997 formà part de l'exposició "Pintura dels setanta a Barcelona. Superfície i color", al Museu d'Art Contemporani de Barcelona.

Borrell va participar el 2003 en l'exposició del 25è aniversari de la Fundació Joan Miró. El 2006 es va inaugurar al Centre Cultural Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat l'exposició retrospectiva "Alfons Borrell o la celebració del color", que itinerà al Museu d'Art de Sabadell el 2007.

El 2008 la Galeria Sis de Sabadell va fer una revisió de l'obra de Borrell sobre paper entre els anys 1960 i 1980. El 2010 el pintor exposà a la Galeria Joan Prats-Artgràfic, on es presentà el llibre d'artista Vocals, amb poemes d'Arthur Rimbaud i editat per Edicions Origami. El MACBA adquirí, per a la seva col·lecció, un conjunt de dibuixos de Borrell de finals dels anys setanta, els quals formaren part de l'exposició sobre els seus fons que es presentà a Barcelona i a Corea. Aquest mateix any, l'Ateneu Barcelonès, coincidint amb la remodelació i restauració de l'edifici de la seva seu, li encarregà una obra permanent de grans dimensions per a l'entrada de l'auditori.

El 2011 realitzà Trànsit boreal amb Josep M. Mestres Quadreny, un nou projecte editorial de tinta invisible. Coincidint amb el seu 80è aniversari, la Fundació Palau de Caldes d'Estrac presentà una revisió de l'obra sobre paper del 1956 al 2010, exposició que es presentà al Museu d'Art de Sabadell el 2013, any que va veure la llum Reconèixer Borrell –dirigit per Aleix Gallardet i produït per Pirinaigua Audiovisuals–, un documental sobre la trajectòria i la persona d'Alfons Borrell.

L'any 2012 va ser un dels autors, junt amb els pintors sabadellencs Fina MirallesXavier Oriach i Agustí Puig i el ceramista Lluís Clapés, d'un plat d'art per al Memorial Àlex Seglers.

El 2014, dins la VII Nit del Galerisme, rep els Premis GAC organitzats per les tres associacions de galeries del país: el Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, l'Associació Art Catalunya i l'Associació Art Barcelona. Se li dóna el guardó honorífic en reconeixement a la seva trajectòria i al seu “paper clau” en la difusió de l'art. Actualment continua pintant i vivint a Sabadell,] on prepara un projecte d'intervenció a l'espai públic, al centre de la ciutat.

De juliol a setembre de 2015 la Fundació Miró presenta una antològica que duu per títol Alfons Borrell. Els treballs i els dies, on s'exposen més de 200 peces i icones, que repassen 60 anys de la carrera de Borrell.

Conserven obra d'Alfons Borrell la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, la Col·lecció Gelonch Viladegut, el Museu d'Història de la Ciutat de Girona, el Museu de Terrassa, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer i el Museu d'Art de Sabadell.

L’acurada selecció d’obres que es podran veure a Sala dels Trinitaris ha anat a càrrec de la comissaria Patricia de Muga, galerista vinculada a la Sala Joan Prats de Barcelona.

La inauguració va tenir lloc el dissabte 24 de novembre a les 12 del migdia i va anar a càrrec del Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, i va comptar amb la presència de l’artista Alfons Borrell i de la comissaria Patricia de Muga.

 

L’exposició es podrà visitar fins al 13 de gener de 2019 en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.