Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

S’instal•len 9 peces stolpersteine en record de persones que van ser víctimes de l’horror dels camps nazis

16 de setembre de 2020

En un acte senzill però ple de simbolisme, aquest migdia s’ha dut a terme  a Vilafranca la col.locació de la primera peça stolpersteine de les nou que el Memorial Democràtic instal·larà a la ciutat. Les stolpersteine (en alemany “pedres que ens fan ensopegar”) són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nazisme que es col·loquen a la vorera davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat.

La primera peça, s’ha instal.lat al carrer Ateneu, 50, a la vorera davant la porta de la casa del deportat Josep Cerrillo Galimany. La resta de peces s’instal·laran al llarg d’aquesta setmana. 7 de les peces s’instal·laran davant de domicilis on havien viscut:

  • Damià Aleixendri (c/ Amàlia Soler, 39)
  • Josep Cerrillo (c/ Ateneu, 50)
  • Pere Escudé (c/ Ponent, 1)
  • Josep Junyent Feliu i Josep Junyent Ferran (c/ Sant Bernat, 4)
  • Eusebi Pérez (c/ Menéndez Palayo, 18)
  • Josep Sanahuja (rbla. Sant Francesc, 7)

i dues es col·locaran davant el monument a les víctimes dels camps nazis al parc de la Pau, a la Girada, en no haver-se pogut localitzar el seu darrer domicili:

  • Ramon Guasch
  • Rafael Viñolas

L’acte ha comptat la intervenció del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, que ha afirmat que la iniciativa pretén “preservar la memòria històrica i a l’hora fer pedagogia del que van suposar els camps nazis”.

Per la seva banda, Ramon Arnabat, historiador i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, ha recordat que enguany ha fet 75 anys de l’alliberament dels camps nazis “en un moment de rebrot d’actituds racistes que ens fa pensar que no s’ha fet prou pedagogia”.

Teresa Puig, neboda de Josep Cerrillo, ha dit unes paraules per recordar que el seu oncle va poder sobreviure després de 4 anys al camp de Mauthausen, “que el van consumir física i emocionalment”, i no va poder tornar a Vilafranca fins als anys 70 en obtenir la nacionalitat francesa.

Ha clos l’acte el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, que ha afirmat que actes com el d’avui són “més necessaris que mai per les amenaces que ens assetgen i per fer front a les temptacions negacionistes”.

L’acte ha finalitzat amb la interpretació de El cant dels ocells, a càrrec d’una alumna de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet mentre es col.locava l’stoppelsteine a la vorera.

L’acte ha comptat també amb la presència de representants de tots els grups municipals del consistori i del president d’Amical Mauthausen i altres camps.

75.000 Stolpersteine arreu del món

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolpersteine l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot a l’Argentina. Els stolpersteine són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima.