Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

“Sireni & CO. De quan el Penedès era un mar”

12 de desembre de 2018

Del 14 de desembre al 24 de març VINSEUM presenta Sireni & CO. De quan el Penedès era un mar, una exposició temporal de producció pròpia que mostra una de les peces de paleontologia més emblemàtiques de la col•lecció del museu, el fòssil de Metaxytherium catalaunicum, també conegut com a sireni.
L’exposició respon a la voluntat del museu de visibilitzar la seva col•lecció de paleontologia formada per prop de 5000 registres, majoritàriament de fòssils trobats en l’àrea del Gran Penedès (més del 80%). Aquesta col•lecció està catalogada i és accessible per als investigadors però fa anys que no s’ha pogut exposar al públic. Va ser iniciada als anys 30 del segle XX que inclou sis holotips (exemplars únic i de gran interès científic que serveixen per descriure una nova espècie), entre els quals s’inclou el del sireni.
A partir de l’exemplar de Metaxytherium catalaunicum, l’exposició explica com era el Penedès del moment en què va viure aquest mamífer marí, fa 16 milions d’anys. L’exposició inclou una setantena de peces de la col•lecció paleontològica que ofereixen molts detalls dels diferents hàbitats i les espècies  que van viure al Penedès durant el miocè.
Un dels recursos museogràfics emprats en l’exposició és la reproducció a mida real d’un sireni creada per l’empresa Quagga a partir de les restes fòssils conservades al museu.
L’estudi del fòssil ha permès conèixer més sobre com podria haver estat el seu aspecte extern. Per exemple, a partir de la longitud del crani (43 cm) s'ha pogut estimar que l'exemplar conservat al museu tenia 3,69m de llargada i pesava uns 927 kg.
Cal destacar que es tracta d’una exposició amb una clara intencionalitat didàctica que també s’adreça al públic escolar ja sigui amb visites lliures a l’exposició o amb l’activitat “Fossilitzem-nos”que ha estat creada especialment pels grups escolars de primària i secundària.
També s’han programat diverses activitats a l’entorn de l’exposició adreçades a tots els públics. Hi haurà dues visites guiades; una a càrrec dels seus comissaris que permetrà conèixer més a fons tots els detalls de la mostra i l’altra a càrrec de l’actriu Jordina Biosca que oferirà la seva visió creativa. Hi ha també dues sortides programades (Amics en ruta) per conèixer millor l’entorn (Parc del Foix) i una de les col•leccions paleontològiques més importants del país (l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont). D’altra banda, s’ha programat un tast de vins minerals que permetrà aprofundir en aquesta característica dels vins que tant té a veure amb el sòl, amb el seu passat i amb la paleontologia.
A la presentació hi ha assistit el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, que ha agraït la tasca de tots els col.laboradors que han fet possible l’exposició, “una mostra que és sobretot pedagògica i que ajudarà a entendre el que és el món de la paleontologia. El sireni és la peça més important del museu i l’exposició ens recorda d’on venim, què és el Penedès, què era Vilafranca”.
El regidor ha afirmat que “darrere de l’exposició que “revaloritza i molt al museu i a la col•lecció de paleontologiahi ha una gran tasca de difusió i pedagogia”.