Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Xerrada de Francesc Escribano en el marc de l’exposició “Desenterrant el silenci"

16 de febrer de 2021

La Capella de Sant Joan acollirà aquest diumenge 21 de febrer, a les 12h, la xerrada del periodista, escriptor i  professor Francesc Escribano.

Francesc Escribano (Vilanova i la Geltrú, 1958), professor, escriptor i professor, oferirà, com a cloenda de l’exposició “Desenterrant el silenci. Antoni  Benaiges, el mestre que va prometre el mar”, una xerrada adreçada a totes aquelles persones que vulguin aprofundir en el grans temes de l’exposició: fosses comunes, mestres i segona República, memòria història, i concretament la commovedora història d’Antoni Benaiges (Mont-roig del Camp, 1903 – Villafranca Montes de Oca, Burgos, 1936).

En una escola rural republicana de principis dels anys ’30, un mestre innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres, una premsa escolar. Els quaderns publicats a l'impremta dels alumnes d'aquell perdut llogarret de Burgos viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba, i escoles de tot l’estat. El mestre, en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil.

Setanta-cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’aquella utopia truncada per la dictadura és recuperada a peu d'una fossa comú, un fotògraf en serà el testimoni. Una bella història, tràgica i única, és recuperada al límit de l’oblit.

Descobrirem tota una vida dedicada a l’escola i als nens, de la mà dels seus antics alumnes i familiars que encara el recorden. Un mestre assassinat i la terrible repressió exercida contra el col·lectiu educador en aquell temps; i la vergonya de les fosses comunes que encara avui existeixen i que sembla que mai s’exhumaran.

A través de les 32 fotografies de Sergi Bernal, aquest projecte expositiu no només intenta desenterrar la memòria de les fosses comunes de la Guerra Civil sinó que també intenta tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i els seus alumnes que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal i com els va prometre després d’editar el quadern de “El mar”.

Per assistir a la xerrada, cal inscriure’s prèviament a [email protected]

L’accés és gratuït, però per tal de garantir totes les mesures sanitàries, l’aforament serà limitat.

Aquesta exposició forma part del programa Escola i República organitzat conjuntament amb VINSEUM. Podeu visitar "Quan la vida entra a l'escola. La Tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)" a la Capella del VINSEUM, fins al 21 de març. 

Per a concertar visites per a grups educatius a les dues exposicions escriviu a: [email protected].